Image 1
Image 2

REȚETE ROMÂNEȘTI

Supă uşurică de măcriş

Supă uşurică de macriş
Frunzele macrisului contin fier, vitamine, si foarte mult acid oxalic, ceea ce ii confera un gust acru, astringent. Frunzele se prepara in acelasi mod ca si spanacul sau stevia, gustul caracteristic facandu-l potrivit pentru supe, borsuri, piureuri sau pentru a asorta in special preparatele de miel.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Macrișul, cunoscut și sub numele de “sorrel” în unele părți ale lumii, este o plantă cu frunze verzi, acidulate, care a fost valorificată de-a lungul istoriei atât pentru proprietățile sale culinare, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această plantă bogată în vitamina C și minerale a fost folosită încă din Antichitate, fiind apreciată în diverse culturi pentru gustul său unic și pentru efectul revigorant. În bucătăria tradițională, macrișul a fost utilizat în diverse moduri, de la salate proaspete până la supe și mâncăruri gătite, fiind adesea considerat un deliciu de primăvară, când frunzele tinere și suculente sunt cele mai abundente.

 

 

Rețeta prezentată aici, care combină macrișul cu ingrediente simple, dar nutritive, precum făina, uleiul, iaurtul sau sana, zahărul și eventual busuiocul proaspăt, este o mărturie a modului în care tradiția culinară poate transforma ingrediente modeste într-un fel de mâncare delicios și reconfortant. Această preparare nu doar că oferă o modalitate excelentă de a se bucura de gustul caracteristic al macrișului, dar este și o alegere perfectă după perioadele în care alimentația a fost mai bogată și mai grea, cum ar fi după sărbători, oferind o tranziție ușoară către o alimentație mai echilibrată și mai sănătoasă.

 

 

 

Supa de macris
Supa de macris

 

 

Ingrediente:

– 1 kg de macriş curăţat

– 2 linguri de făină

– 3-4 linguri de ulei

– 200-250 g de sana sau iaurt

– un sfert de linguriţă de zahăr

– sare

– eventual o crenguţă de busuioc proaspăt

 

 

 

Mod de preparare:

Macrişul curăţat şi spălat se pune la fiert în apă uşor sărată. Între timp, din făină şi ulei se prepară un rântaş mai slab, chiar cât să înceapă să devină slab auriu. Când supa începe să fiarbă se adaugă zahărul şi rântaşul, apoi iaurtul (sau sana) se amestecă bine, adăugând una câte una, 4-5 linguri de zeamă fierbinte şi se toarnă în supă. Se mai fierbe 5-6 minute, iar busuiocul, dacă se foloseşte, se pune în mâncare char înainte de a se lua de pe foc. Este o mâncare foarte uşoară, indicată după alimentele grele de la sărbători.

 

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*