Joc şi voie bună la cea de-a 56-a ediţie a Festivalului de la Oţeloaia. O duminică superbă în care soarele a surâs cu generozitate tuturor celor care preţ de câteva ore bune s-au lăsat cuprinşi de acordurile minunatelor cântece ale zonei Codrului. Festivalul Oţeloaia este cel mai vechi eveniment din judeţul Satu Mare.
In deschiderea evenimentului au luat cuvântul oficialităţi locale şi judeţene< preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, primarul comunei Homoroade, Ardelean Simion, directorul Centrului Judeţean pentru Provomovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale, Felician Pop. Cu această ocazie au fost acordate diplome la trei cupluri care au împlinit 50 de ani de căsnicie.
Ineditul ediţiei din acest an, a fost prepararea după obiceiul locului a unui delicios magiun de prune. Astfel, toţi cei care au dorit să vadă cum se face această bunătate tradiţională i-au putut cunoaşte secretele de la una dintre faimoasele gospodine din comuna Homoroade.
Au venit să ia parte la festival, sute de localnici din satele zonei Codrului, tineri şi bătrâni, familii şi prieteni ai acestora, unii veniţi din celelalte colţuri ale judeţului sau chiar de dincolo de graniţele ţării – Franţa, Germania, Anglia. Codrenii noştri le-au vorbit cu mândrie despre tradiţiile lor, despre portul popular moştenit din generaţie în generaţie, despre cântecele lor de dor, multe dintre ele învăţate de la părinţii sau bunicii lor. Le-au arătat străinilor felul în care ştiu ei să traiască momentele de sărbătoare, dansurile, bucuria de a aparţine acestor locuri.
Pe scena amplasată la marginea lacului Oţeloaia au evoluat invitaţi de prestigiu ai muzicii populare. Şi-au dat concursul mai bine de 20 de solişti şi formaţii artistice, din zona Codrului şi nu numai: Grupul de dansuri din Homoroade, Ansamblul folcloric “Ceatăra” din Carei şi Ana Pop Holdis, Maria Petca Poptean, Petre şi Petrică Zle, Ionela Toma, Ansamblul “Doina Codrului” al Şcolii de Arte, Petrică Mureşan, Dumitru Fărcaş, Ansamblul “Cununiţa”, Leontina Dorca, Carmen Maria Sas, Dana Maria Huja, Dănţăuşii din Soconzel şi Malvina Madar Iederan, Grupul de dansuri codreneşti din Corund, Ansamblul “Mugurii Codrului” Băiţa de sub Codru (Maramureş) şi Ansamblul “Codrişorul” de la Palatul Copiilor .
[vimeo clip_id=”47878708″ width=”580″]
Puteti citi continuarea in editia tiparita disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf)
Fii primul care comentează