Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PROVOCAREA LUI MACRON

Sute de francezi au protestat împotriva primelor rezultate la europarlamentare

Sute de francezi au protestat împotriva primelor rezultate la europarlamentare
Jordan Bardella ceruse duminică seară, dizolvarea Adunării Naționale și l-a calificat pe Emmanuel Macron drept "un președinte slăbit".
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Reuniunea Naţională, formaţiunea radicală care a ieşit pe primul loc la europarlamentarele din Franţa, a început negocierile pentru o alianţă electorală cu alte partide din acelaşi spectru, în pregătirea alegerilor din 30 iunie. Într-un gest riscant, care a luat prin surprindere pe toată lumea, preşedintele Emmanuel Macron a convocat alegeri legislative anticipate.

 

Potrivit primelor sondajelor de opinie realizate după anunțul președintelui Macron privind convocarea anticipatelor, Reuniunea Națională ar urma să câștige scrutinul, dar fără să obțină majoritatea în parlament. Marine Le Pen spune că a avut deja discuții ”cu liderii mai multor partide de patrioți”.

 

Marine Le Pen, lidera formaţiunii Reuniunea Naţională: Avem şansa istorică de a permite mişcării naţionale să repună Franţa pe făgaş. De aceea, trebuie să putem aduce laolaltă pe toţi cei de bună credinţă, pe patrioţi, pe toţi cei care nu sunt de acord cu politicile lui Emmanuel Macron, şi pe cei care vor să construim împreună o majoritate stabilă.

 

Reuniunea Națională vrea ca, în caz de victorie la legislativele din 30 iunie și 7 iulie, să-l propună premier pe Jordan Bardella, 28 de ani, vedeta formațiunii.
Sute de francezi au ieșit în stradă, în câteva orașe, pentru a protesta față de extrema dreaptă și față de rezultatele scrutinului europarlamentar. Mai mulți demonstranți au rămas în stradă până noaptea târziu.

 

Și în Paris, sute de cetățeni au ieșit în Place de la République pentru a protesta împotriva extremei drepte. “Le Pen? Pas la peine”, se putea citi pe o pancartă. Este un joc de cuvinte, prin care se spune că Le Pen nu merită.

 

În mai multe cazuri a fost nevoie nevoie de intervenția poliției, fiindcă protestele au degenerat în violențe.

 

În Paris, oamenii au protestat împotriva victoriei obținute, la europene, de formațiunea de extremă dreaptă Reuniunea națională, care are, astfel, un bun start pentru legislativele anticipate convocate de președintele Emmanuel Macron. Protestatarii fluturau steagul tinerilor ecologiști, a sindicatului UNEF –Uniunea Națională a Studenților din Franța, a socialiștilor dar și a Franței nesupuse / France Insoumise iar ei au ajuns la République în jurul orei 22:30.

 

În Franța, s-a încheiat votul în cadrul alegerilor europarlamentare și s-a deschis campania electorală pentru alegerile legislative, care se vor derula pe 30 iunie, primul tur, și pe 7 iulie, al doilea tur de scrutin. Este surpriza anunțată de președintele Emmanuel Macron, odată ce au fost prezentate primele estimări, la încheierea birourilor de vot din Franța.

 

 

El a ținut cont de rezultatul scrutinului european, câștigat, de departe, de Rassemblement National / Reuniunea națională, de extremă dreaptă.

 

Reacțiile la anunțul președintelui Emmanuel Macron, că dizolvă Adunarea națională franceză, nu s-au lăsat așteptate.
Marine Le Pen, deputată din partea formațiunii de extremă dreaptă Reuniunea națională a salutat decizia și sublinia că extrema dreaptă este pregătită să conducă țara, să redreseze țara, pregătită să apere Franța, să pună punct imigrației de masă, să declanșeze reindustrializarea țării.

 

Jordan Bardella a obținut  mai bine de 30% din voturi

 

Lista Reuniunii naționale pentru europarlamentare a fost condusă de Jordan Bardella care a obținut mai bine de 30% din voturi, potrivit primelor estimări și a dat, astfel, o lovitură taberei prezidențiale, care a strâns circa 15% din voturi. Pentru el, “verdictul francezilor este clar. Primim acest rezultat cu o înaltă responsabilitate. Francezii și-au exprimat dorința de schimbare și au creionat calea de viitor”. Pentru el, “mesajul este adresat nu doar lui Emmanuel Macron dar și liderilor europeni”.

 

Jordan Bardella ceruse duminică seară, dizolvarea Adunării Naționale și l-a calificat pe Emmanuel Macron drept “un președinte slăbit”.

 

La stânga, șeful listei PS-Place publique Raphaël Glusckmann afirma la televiziunea națională franceză că “jocul președintelui Emmanuel Macron este unul extrem de periculos, că este stupefiat de decizie dar că se va bate împotriva extremei drepte”.

 

La stânga radicală, Jean-Luc Mélenchon, fondatorul Franța nesupusă spune că președintele “Emmanuel Macron a avut dreptate să dizolve Adunarea națională, deoarece nu mai avea nicio legitimitate”.

Iar cea care a condus lista macronistă, Valérie Hayer recunoștea, la închiderea urnelor că în ciuda eforturilor depuse, nu a știut să convingă alegătorii. Dar că, în următoarele zile va continua să se bată pentru majoritatea prezidențială.

 

CITEȘTE ȘIEmmanuel Macron, confruntat cu protestele fermierilor la Târgul Agricol de la Paris

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns