Image 1
Image 2

PROTEST MASIV

Sute de urmași ai românilor expulzați la 1940 și-au cerut drepturile în fața Prefecturii

Sute de urmași ai românilor expulzați în urma Dictatului de la Viena din satele Apa, Horea, Lucăceni, Marna Nouă, Scărișoara, Carei, Ianculești și o delegație din Arad au participat la protestul organizat în fața sediului Prefecturii Satu Mare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Manifestarea a început cu intonarea Imnului de Stat, “Deșteaptă-te, române!”, iar fiecare participant a avut asupra lui tricolorul, un fular în cele trei culori, cocarde, stegulețe și alte însemne naționale, după cum a fost și la protestul din 2022.

 

Miercuri, 10 ianuarie 2024, aproximativ 200 de cetățeni au cerut practic o rectificare bugetară pentru ca plata indemnizațiilor ce li se cuvin prin Legea 154/2021 să fie pusă în aplicare.

 

Potrivit declarațiilor ing. Daniela Ciută, organizatoarea protestului, celelalte minorități își primesc indemnizațiile de trei ani de zile, iar în ceea ce-i privește pe români, tot de atâta timp sunt lipsiți de ele, pentru că nu se dorește a se face rectificarea bugetară necesară.

 

Adică și acum, la fel ca în perioada 1940 – 1944, românii sunt discriminați pe criterii etnice.

O simplă rectificare de buget ar asigura fondurile necesare pentru plățile prin Casele Județene de pensii.

 

“Nu cerem nimic, decât rectificare bugetară. Nu mai vrem povești, nu mai vrem amânări. Nu avem sume colosale să le cheltuim cu avocații. Tot respectul pentru tagma avocaților, dar sunt ani pierduți și sume colosale pe care ar trebui să le cheltuim.

 

Ori o rectificare de buget ar rezolva problema într-un timp foarte scurt. Este an electoral, toată lumea vânează masa electorală pentru vot. La noi vin când ne cer voturi. În rest, suntem abandonați și uitați. Nu e normal!“, a declarat ing. Daniela Ciută, organizatoarea protestului și președinta Asociației Județene Satu Mare a Românilor Refugiați, Expulzați, Deportați în Urma Dictatului de la Viena din 30 August 1940.

 

Urmează noi proteste la Prefectura Satu Mare, dar și în fața sediului Guvernului

 

Dintre oficialitățile locale și reprezentați ai grupărilor politice a fost remarcată prezența lui Adrian Ștef, fost președinte de Consiliu Județean și președinte al Partidului Republican, filiala Satu Mare.

 

A fost menționată și intervenția președintelui Organizației Județene a PNL Satu Mare, Adrian Cozma, în Camera Deputaților, pentru lipsirea de indemnizațiile cuvenite persoanelor persecutate la 1940, precum și urmașilor lor.

 

În timp ce ing. Daniela Ciută, alături de reprezentanții membrilor asociației din fiecare localitate au discutat cu prefectul județului Satu Mare, dr. Radu Roca, fiecare protestatar a depus o petiție la registratura Prefecturii pentru a-și cere drepturile conferite de lege.

 

“În urma discuțiilor purtate cu Asociația, respectiv cu doamna Daniela Ciută, am înregistrat un memoriu, care este pe deplin justificat.

Urmează ca eu sa fac un memoriu pe care eu să-l înaintez domnului prim-ministru al Guvernului României și domnului ministru al Finanțelor, pentru a cunoaște situația de la Satu Mare, care este și la nivel național și de a lua în calcul ca în bugetul național să fie cuprins și acest articol și acest aliniat”, a declarat prefectul județului Radu Roca.

 

Deși reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat că cererile protestatarilor sunt perfect legitime, președintele asociației, Daniela Ciută, a declarat că, dacă nu se ajunge la rezultatul scontat, peste 30 de zile urmașii românilor expulzați la 1940 vor veni din nou în fața sediului Prefecturii, pentru a manifesta împotriva discriminării. Adică mai exact in data de 10 februarie.

 

Cert este că membrii aceluiași ONG vor ajunge la București în data de 18 ianuarie, în fața sediului Guvernului, în grup organizat, pentru a protesta față de măsurile care nu sunt de partea românilor, ci doar a minorităților.

Citește și:

Românii persecutați la 1940 și urmașii lor își cer drepturile în fața prefecturii

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with