
Într-un discurs profund și ferm, rostit luni la Vatican în fața reprezentanților presei, Papa Leon al XIV-lea a cerut eliberarea jurnaliștilor încarcerați în lume, pe care i-a numit „martori ai adevărului”. Suveranul Pontif a reafirmat rolul esențial al presei libere într-o societate democratică și a elogiat curajul celor care relatează din zone de conflict.
„Numai popoarele informate pot face alegeri libere”
„Solidaritatea Bisericii este alături de cei care au căutat și povestit adevărul”, a transmis Papa. Într-un apel emoționant, el a subliniat că mulți dintre jurnaliștii închiși în prezent sunt cei care au avut curajul de a denunța nedreptatea și de a informa publicul despre realitățile crude ale războiului și ale opresiunii.
Papa Leon al XIV-lea, în vârstă de 68 de ani și recent ales în fruntea Bisericii Catolice, a avertizat asupra pericolului pe care îl reprezintă restrângerea libertății presei și a cerut comunității internaționale să protejeze acest drept fundamental.
Papa i-a încurajat pe jurnaliști să promoveze „comunicarea păcii” și să își folosească influența pentru a construi punți între oameni și națiuni. „Sunteți în prima linie, acolo unde se nasc și se sting speranțele de pace”, a spus el. Suveranul Pontif i-a îndemnat să nu cedeze mediocrității și să aleagă adevărul și conștiința, chiar și în fața riscurilor.
Papa Leon al XIV-lea a vorbit și despre provocările lumii moderne, menționând impactul tot mai mare al inteligenței artificiale asupra comunicării. „Este nevoie de responsabilitate și discernământ în utilizarea noilor tehnologii”, a subliniat acesta, atrăgând atenția asupra pericolului de a ne pierde în „zgomotul informațional” și de a uita vocile celor care nu au puterea de a fi auziți.
Papa Leon al XIV-lea a început pontificatul cu mesaje clare pentru liderii politici și societatea globală. În prima sa rugăciune de duminică la balconul Bazilicii Sfântul Petru, el a cerut „marilor acestei lumi” să aleagă pacea și să se angajeze într-un dialog sincer pentru binele comun.
Fii primul care comentează