Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat luni, după şedinţa BPC al PNL, că are “vaga senzaţie” că la nivelul comisiei care se ocupă de modificarea Statutului PNL au fost aduşi consultanţi străini din Coreea de Nord care să implementeze “principii democratice sănătoase”.
“Am vaga senzaţie că la nivelul comisiei de revizuire a Statutului au luat nişte consilieri străini, de prin Coreea de Nord, care au venit cu principii democratice sănătoase care să le implementeze şi la noi. De aceea, în loc să avem parte de o discuţie prealabilă în partid, legată de Statut, legată de posibilele formule de viitor, văd că totul este înconjurat într-un mare mister. Urmează să discutăm într-o manieră expeditivă joi la Delegaţia Permanentă, care probabil o să facă formalitatea să adopte anumite propuneri şi pe care să le supună congresului”, a susţinut Tăriceanu, citat de mediafax.
Fostul lider PNL a precizat că a transmis comisiei pentru statut amendamentele privind alegerea tuturor funcţiilor de conducere din partid pe formula votului uninominal, precum şi organizarea de alegeri interne pentru desemnarea candidatului partidului la alegerile prezidenţiale.
Totodată, fostul premier a menţionat că a propus înfiinţarea unei comisii interne în PNL care să se ocupe de proiectul de revizuire a Constituţiei, susţinând ideea instituirii unei republici parlamentare.
“Am propus crearea unei comisii interne în PNL care să discute principiile de revizuire a Constituţiei, mă refer în primul rând la arhitectura constituţională, bazându-ne pe o serie de documente care au fost adoptate în ultimul timp, în ultimii ani, 2010 şi 2011, în cadrul PNL şi care vorbesc fără niciun fel de echivoc despre o construcţie pe care în termeni simpli o putem denumi republică parlamentară”, a susţinut Tăriceanu.
El a semnalat o serie de “ambiguităţi” în declaraţiile publice făcute în ultima vreme în această privinţă.
“PNL are nevoie de o opţiune, o opţiune fundamentală care să plece de la principii şi să nu se bazeze pe confortul unor persoane în primul rând, aşa cum s-a întâmplat din păcate la revizuirea Constituţiei din 2003”, a explicat Tăriceanu.
Fostul premier a mai susţinut că actuala lege fundamentală este una “hibridă”, în care este sădită “sămânţa de conflict”, lucru confirmat de cele două suspendări din funcţie ale preşedintelui.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu , a declarat, luni, la finalul şedinţei Biroului Politic Central al partidului, că dezbaterea propunerilor pentru modificarea Statutului PNL va avea loc joi în cadrul Delegaţiei Permanente, urmând ca vineri să fie votate în congres.
“Am stabilit convocarea pentru joi, la ora 15.00, a Delegaţiei Permanente care va dezbate propunerile de modificare a Statutului. (…) Vineri începând cu ora 12.00, congresul extraordinar dedicat modificării Statutului şi sâmbătă congresul ordinar care este dedicat raportului de activitate, depuneri de candidaturi, dezbaterilor programatice, alegerea unei noi conduceri”, a declarat Antonescu.
Liderul PNL a mai precizat că a luat măsurile ca orice propunere de modificare a Statutului să fie înregistrată de către comisia care inventariază aceste solicitări.
“Această comisie nu are o funcţie de cenzor, deci comisia nu optează pentru susţinerea unuia sau a altuia dintre amendamente, sau a uneia sau alteia dintre propuneri, comisia nu poate elimina, înlătura, respinge, nicio propunere. Comisia doar le inventariază, le aşează în proiect pentru a putea fi discutate, pe articole, pe teme”, a mai explicat Antonescu.
Primarul liberal al Sectorului 1, Andrei Chiliman, şi fostul vicepreşedinte PNL Vlad Moisescu au anunţat că au propus zece amendamente pentru modificarea Statutului partidului, astfel încât PNL “să nu fie subordonat intereselor şi obiectivelor unei singure persoane”.
“Congresul PNL nu este şi nu trebuie să fie o adunare care votează orbeşte în favoarea intereselor unei singure persoane”, a susţinut Andrei Chiliman, duminică, într-o conferinţă de presă.
Fii primul care comentează