Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Teatrul Masca împlineşte 25 de ani nonconformişti

"Cafeneaua" a fost la Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
"Cafeneaua" a fost la Satu Mare
“Cafeneaua” a fost la Satu Mare

Teatrul Masca din Bucureşti sărbătoreşte 25 de ani de la înfiinţare, pe 24 mai, prin spectacolul “Gala Masca 25”, care va include o succesiune de momente teatrale din 20 de spectacole de succes ale acestei instituţii.

Teatrul Masca va îmbrăca haine de sărbătoare în această lună. Pe 24 mai, teatrul fondat de Mihai Mălaimare şi Anca Florea împlineşte 25 de ani de activitate şi va oferi spectatorilor săi un dar special.

Astfel, trupa Teatrului Masca va urca pe scenă duminică, 24 mai, de la ora 18.00, într-un spectacol special, intitulat “Gala Masca 25”.

Spectacolul se va desfăşura ca o succesiune de momente teatrale din 20 de spectacole de succes. Scenele alese vor oferi publicului o imagine complexă şi completă a ceea ce înseamnă Masca în peisajul teatral românesc. Secvenţe inedite din filme aparţinând arhivei Masca vor întregi această gală.

La spectacol vor participa Mihai Mălaimare, Anamaria Pîslaru, Sorin Dinculescu, Dora Iftode, Nicolae Pungă, Alina Crăiţa, Valentin Mihalache, Cosmin Creţu, Laura Dumitrascu Duica, Aurel Sorin Sandu, Emilia Manea, Bogdan Angelescu, Cristi Neacşu, Oana Dragnea, Eugen Fetescu, Laura Borodan, Răzvan Teodorescu, Georgiana Vraţiu, Alex Floroiu, Ioana Rufu, Sebastian Ghiță, Cristina Panait, Robert Poiana.

În program se regăsesc fragmente din spectacole precum “Acul cumetrei Gurton”, “Pierrot Lunatecul”, “Clovnii”, “Comedia Erorilor”, “Flecărelile femeilor”, “Vicleniile lui Scapino”, “Militarul fanfaron”, “Parapanghelos”, “Comedianţii”, “Slugă la doi stăpâni”, “Intrusa”, “Neguţătoarea”, “Romeo şi Julieta”, “Parcul”.

Un teatru special

Teatrul Masca, condus de Mihai Mălaimare, a fost inaugurat pe 24 mai 1990. Ideea înfiinţării unui nou teatru a apărut în decembrie 1989, atunci când se prăbuşea un sistem şi când inclusiv arta îşi punea problema renovării. Anca Dana Florea, regizor, şi Mihai Mălaimare, actor la Teatrul Naţional, la acea vreme şi cadre didactice la IATC “I. L. Caragiale” Bucureşti, au decis atunci că a venit momentul unui nou început.

În perioada care a trecut de atunci Masca s-a dezvoltat în două direcţii. Prima este cea a teatrului de stradă (unde paleta de spectacole pleacă de la clovni, commedia dell’arte, teatru medieval, marionete mari, statui vivante etc.) având actori cu mijloace de expresie foarte diverse< clovnerie, jonglerie, instrumente, step, pantomimă, statuie vivantă, mânuire marionete mari de 2 metri, dans, cântat live, acrobaţie etc. A doua este cea a spectacolelor de interior cu scenariu elaborat, inspirat de mari autori (N.V. Gogol, G.G. Marquez, E. Briusov, J.L. Borges) apropiindu-se mult ca stil de genul de teatru-dans, fără cuvinte sau cu un minim de dialog, actorul fiind pilonul central al spectacolelor, depozitarul unic al misterului teatral.

Teatrul Masca la Satu Mare

O amintire plăcută pentru iubitorii de teatru sătmăreni o reprezintă prezenţa la Satu Mare a trupei Teatrului Masca şi a directorului ei în prima ediţie, cea din 2007, a Festivalului Internaţional de teatru “Fără Bariere”. Actorii bucureşteni au fost încântători, prin dezinvoltura şi profesionalismul lor. Ei au prezentat mai multe spectacole< în Sala Mare a Teatrului “Cafeneaua – şase declaraţii de dragoste sub clar de lună lângă Fontana di Trevi”, o savuroasă comedie după tipicul italian, dar şi două spectacole stradale, specialitatea lor< “Gardienii veseli” şi “Fior d’amor în Bucuresci”.

„De la o vreme eu simt/ Că se iveşte iubirea/ Credeţi-mă că nu mint/ Aştept să-mi găsesc fericirea”, cântă Pantalone (Mihai Mălaimare) la cafeneaua din faţa Fontanei di Trevi, unde, împreună cu alte personaje de commedia dell’ arte, Pulcinella (Sorin Dinculescu), Brighella (Cosmin Creţu), Arlecchino (Valentin Mihalache), Capitano (Aurel Sorin Sandu), Pedrolino (Andrei Drăgulescu), îşi bea cafeaua de dimineaţă. În faţa celor şase apare EA (Dora Iftode), o necunoscută, femeia eternă, inspiraţie pentru poeţi, respiraţie pentru îndrăgostiţi. Aşa a fost în 2007 la Satu Mare. Spectacolul a fost difuzat de curând şi la TVR 2.

Au trecut 8 ani de atunci. Teatrul Masca merge înainte cu o gală aniversară. Sala Mare a Teatrului de Nord e închisă pentru renovări, iar Festivalul “Fără Bariere” nu mai există.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns