Image 1
Image 2

ISTORIA FILMULUI COLOR

Technicolor: O cronică a inovației filmele color de la Hollywood

Descoperirea majoră a Technicolor în 1922 a reprezentat o revoluție în cinematografie, prin introducerea unui proces inovator care implica filmarea cu o metodă de prismă și filtru, împărțind lumina în două benzi de film colorate în roșu și verde, apoi unind aceste benzi printr-un proces de transfer de culoare pentru a crea o singură bobină colorată, proiectabilă cu lumina albă standard a cinematografelor.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Într-o eră în care cinematografele erau în plină expansiune, Technicolor a adus o revoluție vizuală în filme, schimbând pentru totdeauna paleta cromatică a marilor ecrane. Încă de la începuturile sale umile, Technicolor a promis să transforme experiența filmului, ducându-l din era alb-negru într-una vibrant colorată.

 

 

La începutul secolului XX, filmele erau o noutate, iar publicul era obișnuit cu imagini monocrome. Câteva tehnici rudimentare de colorare erau disponibile, precum colorarea manuală sau Kinemacolor, care proiecta imagini prin filtre colorate, dar aceste metode aveau limitările lor. Technicolor a venit să schimbe jocul. Inițial, folosind un proces aditiv care combina lumină roșie și verde pentru a capta imagini pe două role separate de film, primul proiect major, The Gulf Between (1917), a arătat promisiunea, dar și limitările acestei tehnici.

 

 

În anii 1920, Hollywood-ul a fost martorul unei evoluții majore cu apariția sunetului și a culorii. Technicolor și-a făcut simțită prezența prin dezvoltarea unui proces inovator de transfer de culoare care a permis crearea unor filme cu adevărat colorate. Totuși, costurile ridicate au limitat folosirea sa la scene selecte în multe filme ale epocii.

 

 

Anii 1930 au adus o acceptare mai largă a filmelor color, iar Technicolor a rafinat procesul său prin introducerea unei noi tehnici de trei culori. Aceasta a folosit o prismă pentru a împărți lumina în culorile primare, creând astfel imagini cu o gamă cromatică completă. Filme iconice precum Gone With The Wind (1939), The Adventures of Robin Hood (1938) și The Wizard of Oz (1939) au demonstrat potențialul copleșitor al acestui nou mediu. De fapt, în The Wizard of Oz, folosirea culorii nu a fost doar o îmbunătățire vizuală, ci a devenit o parte integrală a narațiunii, transportându-ne dintr-un Kansas sepia într-un Oz vibrant și colorat.

 

 

Dominanța Technicolor în producția de filme color a fost necontestată până în anii 1950, când alte metode, precum Eastmancolor și Anscocolor, au început să ofere alternative mai accesibile. Technicolor a răspuns prin adaptarea tehnologiei sale pentru a rămâne relevantă, inclusiv prin convertirea filmelor filmate pe alte suporturi în role Technicolor.

 

 

 

 

 

Procesul de transfer al vopselei Technicolor și-a încheiat dominația în anii 1970, dar moștenirea companiei a continuat să influențeze industria filmului. În secolul 21, Technicolor și-a extins operațiunile în domeniul restaurării filmelor și al media digitale, menținându-și poziția de pionierat în industrie.

 

 

 

 

Moștenirea Technicolor depășește însă cadrele ecranului, influențând profund lexicul cultural american. Termenul „technicolor” a devenit sinonim cu tot ce este vibrant și colorat, o mărturie vie a impactului său durabil asupra industriei filmului și a imaginației colective.

 

 

 

Aflați mai multe despre Technicolor și Vrăjitorul din Oz .

 

 

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS EFECTELE RĂZBOIULUI

Conflictul dintre Israel și Hamas afectează războiul din Ucraina?

Războiul dintre Israel și Hamas are efecte și în Ucraina. Rușii speră ca sprijinul internațional oferit Ucrainei să se termine.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now