Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

IOAN NISTOR

Tentațiile dulci ale dictaturii

Cel care a demonstrat pe viu satisfacțiile date de dictatură a fost cel mai mare conducător militar al Antichității, Alexandru Macedon.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Chiar așa! Se întâmpla în patria democrației! Nu e greu de observat că, deși se putea dezlega celebrul Nod Gordian prin inteligență, în chip democratic, eroul nu a zăbovit o clipă și a tăiat dilema cu sabia… Oare dacă se gândea la alte soluții, mai strica frumusețe de frânghie? Bunăoară, dacă l-ar fi muiat în ulei de măsline, dacă ar fi încercat cu niște andrele antice, poate că ar fi reușit, spre admirația concitadinilor din agora… Iar dacă-l lăsa netăiat, se răsturna lumea?

 

 

Desigur, nu voi să stric frumusețea legendelor, dar e bine să scotocim prin tainițele lor.
Democrația e lentă, caută soluții, nu taie cu barda. Modelul atât de celebru nu e bun, azi. Dictatorii de azi se autoiluzionează și vor să dea impresia că ei rezolvă dilemele repede. Așa au procedat Stalin, Hitler, Pol Pot… Infectați de morbul menținerii la putere prin tăieri, au tăiat nodurile sociale… Și milioane de capete, desigur. Au curs fluvii de sânge. Că, vezi doamne, dezbaterile în agora sunt plicticoase, că niște sânge, acolo, nu contează, dacă se rezolvă repede o problemă. În capul lor, democrația e o pierdere de vreme. Calea dreaptă e lungă… Al nostru Alexandru Macedonschi, poetul, a relevat în capodopera Noapte de decemvrie cât de simplu este de ajuns la Mecca, simbol al idealului superior, nu pe calea dreaptă, ci prin vicleșug, ocolind impedimentele. Personajul odios crede că și-a câștigat, prin ticăloșie, absolutul. Sau virtuala putere absolută…

Democrația îi dă fiecărei persoane demnitate

 

 

Aproape de zilele noastre, s-a văzut cum, după Brexit, dictatorul rinocerizat al Prezentului a ieșit întărit și gata să sară la gâtul democrației europene. A dezbinat prin manipulare, prin propagandă și fake-news-uri. A inițiat dezbinarea Europei speculând fisurile democrației… Și își continuă de doi ani viciul distructiv.
Dictatorii, autoritarii, militariștii văd că a lăsa hățurile în mâna libertății nu e un lucru bun pentru ei, simt că mulți dintre cei cinstiți au pierdut din cauză că li s-au aplicat niște… pumni denigratori în nas.
Democrația îi dă fiecărei persoane demnitate. Ea contează pe termen lung. Corectează din mers imperfecțiunile, asigură omul că nimic nu rămâne ascuns, nepedepsit. Că în final dreptatea învinge… Dar, spre exemplu, cum va fi învinsă nedreptatea făcută de Lenin României de a ne sechestra tezaurul, sau jaful teritorial al lui Stalin care ne-a lua Basarabia…

 

 

Riscant ar fi pentru dictatori să le fie devoalate, la timp, mizeriile. De unde, graba de a suci gâtul adevărului. Dictaturile trec cu buldozerele peste tot și peste toate. Dictatorii spun că acoperă cu pământ reavăn gropile de gunoi ale istoriei, dar, vai!, gropile acelea erau pline cu cadavre… Logica lor: cine nu se pleacă n-are decât: va fi otrăvit, dus dincolo de Cercul Polar, omorât subit, șters din liste…
Iar dictatorul va triumfa, va avea admiratori pentru că a demonstrat forță, a luat piuitul opoziției. A dat cu barda, a tăiat, a hotărât, a făcut pasul înainte… Dictatorii scarpină sub bărbie orgoliul vulgului dezinformat.
Ce-i mână în luptă? În străfundurile iraționale zace dorința de putere, iar setea de avere le scurmă viscerele. Partidele nedemocratice ar putea concura normal. Dar ar pierde sigur. La noi, politicieni care au stat, sau ar trebui să stea cete-cete la coadă la grilajele de la Rahova, nu puteau fi oameni normali? Puteau, dar ar fi rămas anonimi și nevoiți să câștige cinstit și trudnic. Traiul și demnitatea. Mai an, un tip insipid, de o jalnică mediocritate, a câștigat funcția supremă într-un mare partid în unanimitate. Nici o opoziție! Vocile bunului-simț s-au risipit ca oile pe dealuri…
Mulți, asemenea lui, au tăiat Nodul Gordian! Prin viclenie și ticăloșii nenumărate, au urcat și au rămas mult timp foarte sus. Cu ce preț? Acesta: compromiterea ideii de democrație. Și pauperizarea bietei țări.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns