Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Tentativă de înşelătorie pe Internet

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Unul dintre cititorii noştri fideli ne atrage atenţia că „nu numai românii trag țepe pe Internet“, ci şi străinii. Iată întâmplarea cititorului nostru.


„Zilele trecute, am primit un e-mail, în limba germană, având drept expeditor firma de comunicații ”NTT Cable Deutschland KG” și următorul conținut (în traducere):
«Mult stimate partener de afaceri, Atașat primiți factura telefonică pentru luna de utilizare noiembrie 2014. Contul dvs. este creat în format PDF și este prevăzută cu o semnătură digitală. Astfel, contul dvs. îndeplinește toate cerințele Legii privind semnătura digitală. Aveți întrebări privind factura dvs.?
Atunci, sunați-ne. Echipa noastră de relații cu clienții vă stă cu plăcere la dispoziție. Cu salutări prietenești, Compania dvs. de telefonie».
N-am auzit în viața mea de această firmă de telefonie, cu atât mai mult nu am apelat vreodată la serviciile ei. Așa că, prin comanda Replay, am vrut să-i transmit răspunsul: Nu sunteți compania mea de telefonie! Surpriză: de la serverul de Internet am primit mesajul: ”adresă inexistentă”! Deci, a fost vorba de o ”țeapă”, în spatele căreia se află, probabil unul sau mai mulți hackeri, care împrăștie sute sau mii de astfel de mesaje, pe adrese de mail ”pescuite” de pe Internet!
Trucul se bazează pe efectul psihologic. În general, oamenii sunt curioși sau chiar intră în panică atunci când le vin astfel de ”facturi”, care au toate aparențele de onorabilitate, dar pot să aducă mari neajunsuri.
Ce trebuie să facă cineva care primește un astfel de mesaj?
În primul rând, oricât ar fi de curios, să nu deschidă ”factura”, fiindcă s-ar putea pomeni cu niște viruși de toată frumusețea, care pot provoca mari probleme computerului, de la intrarea în banca de date, până la arderea hard-discului.
În al doilea rând, să nu sune ”firma de telefonie”, pentru a clarifica situația, fiindcă s-ar putea ca numerele în cauză să fie cu suprataxă și apoi să se trezească cu o factură adevărată, de la propria firmă de telefonie, în valoare de câteva sute de lei”.
Stelian Crainic

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns