Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ONCOLOGIE

Terapia cancerului bazată pe semnalele „Nu mă mânca”

Terapia cancerului bazată pe semnalele „Nu mă mânca”
Cercetătorii explorează noi terapii anticancer bazate pe blocarea semnalelor „nu mă mânca” (precum CD47 și CD24), prin care celulele canceroase păcălesc sistemul imunitar, deschizând calea pentru tratamente mai eficiente împotriva cancerelor rezistente.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Descoperirile recente ale cercetătorilor din domeniul oncologiei aduc o perspectivă nouă asupra strategiilor de luptă împotriva cancerului. Aceștia au identificat un mecanism prin care celulele canceroase reușesc să evite detectarea și atacul din partea sistemului imunitar, folosindu-se de un semnal de „camuflaj” biologic. Conceptul de „nu mă mânca” (engl. „don’t eat me”) este esențial în înțelegerea modului în care anumite proteine de la suprafața celulelor canceroase interacționează cu macrofagele pentru a preveni distrugerea tumorală.

 

 

 

Cum Funcționează Semnalul „Nu Mă Mânca” în Apărarea Celulelor Canceroase?
În mod natural, macrofagele au rolul de a identifica și „devora” celulele străine sau deteriorate, incluzând aici și celulele tumorale. Totuși, multe tipuri de cancer reușesc să emită semnale „nu mă mânca” care păcălesc sistemul imunitar să le ignore. Aceste semnale sunt date de proteine specifice precum PD-L1, CD47 sau CD24, care se fixează pe receptori de pe macrofage, inducând inhibarea atacului.

 

 

Astfel, proteina CD47, de exemplu, joacă un rol important în multe tipuri de cancer. Ea trimite un mesaj către macrofage prin receptorul SIRPα, blocând acțiunea acestora. Terapia anti-CD47, care urmărește să inhibe acest mecanism, se află deja în faze avansate de testare clinică, în încercarea de a reda macrofagelor capacitatea de a ataca celulele canceroase.

 

 

 

CD24 – O Nouă Țintă Promițătoare în Terapia Cancerului
O altă descoperire semnificativă este proteina CD24, care funcționează similar cu CD47 în ceea ce privește „camuflarea” celulelor canceroase. Cercetătorii au observat că unele celule canceroase produc excesiv CD24, activând receptorul SIGLEC-10 de pe macrofage. În acest mod, macrofagele sunt inhibate, permițând tumorilor să se dezvolte fără a fi atacate.

 

 

Studiile experimentale, desfășurate pe șoareci transplantați cu celule umane de cancer de sân, au arătat că blocarea interacțiunii CD24-SIGLEC-10 permite macrofagelor să recunoască și să atace aceste celule. Aceasta este o descoperire încurajatoare, în special pentru tratamentele în cancerul de sân triplu negativ și în cancerele hematologice, care sunt adesea rezistente la terapiile convenționale.

 

 

 

Provocările și Perspectivele Viitoare
Blocarea CD24 nu este uniform eficientă pentru toate tipurile de cancer. Spre exemplu, în leucemie, blocarea CD47 pare a fi o strategie mai eficientă, în timp ce în alte forme de cancer, cum ar fi cancerul ovarian, CD24 este ținta principală. Aceasta sugerează că terapiile personalizate, care combină blocarea mai multor semnale „nu mă mânca”, ar putea fi mai eficiente în controlul diverselor tipuri de cancer.

 

 

În următorii ani, oamenii de știință speră să avanseze aceste tratamente bazate pe blocarea CD24, urmând pașii terapiei anti-CD47. Este necesară o testare riguroasă în studii clinice pentru a evalua siguranța și eficiența acestor noi terapii la oameni.

 

 

Aceste noi abordări oferă o rază de speranță pentru pacienții care luptă cu cancere agresive și rezistente la tratamentele tradiționale. Transformarea imunoterapiei bazate pe semnalele „nu mă mânca” într-o practică de rutină în oncologie ar putea schimba fundamental abordarea tratamentului cancerului în viitorul apropiat.

 

 

Acasa
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns