Image 1
Image 2

NOU ACT NORMATIV

Termenul de aplicare a mecanismului e-TVA a fost prelungit cu șase luni

Termenul de aplicare a mecanismului e-TVA a fost prelungit cu șase luni
Guvernul a aprobat pe 28 iunie ordonanţa de urgenţă pentru modificarea unor acte normative în domeniul e-Transport, e-TVA şi e-Factura...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… care prevede printre altele prelungirea cu şase luni a termenului de aplicare a e-TVA, a anunțat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la finalul şedinţei Executivului.

 

„Modificările la mecanismul e-TVA prevăd şase luni, până la 1 ianuarie 2025, extinderea perioadei în care notele de diferenţe privind TVA, dar şi notele justificative să nu fie percepute contribuabililor. În acest fel, Ministerul Finanţelor are posibilitatea să analizeze acest mecanism şi de unde rezultă diferenţa între ce e depus la Fisc şi notele depuse de contribuabili. TVA, principalul impozit din care se finanţează serviciile publice

 

Am aprobat constituirea Comitetului e-TVA împreună cu reprezentanţii din mediul de afaceri, din ANAF, să evaluăm dacă putem să avem alte propuneri de măsuri pentru îmbunătăţirea acestui mecanism”, a declarat Marcel Boloş la finalul şedinţei de guvern, potrivit News.ro.

 

El estimează la 120 de miliarde lei încasările din TVA la bugetul de stat în acest an. „Este principalul nostru impozit din care se finanţează toate celelalte categorii de servicii publice, de la şcoli, spitale, unităţi sanitare şi drepturile de asistenţă socială, inclusiv pensiile. El nu constituie un cost pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru companiile din România. Este un impozit neutru. Nu afectează costurile de funcţionare ale firmelor”, a mai spus Boloș.

 

El a mai precizat că mecanismul e-TVA este necesar pentru că ţara noastră are obligaţia să reducă cu 5% gap-ul de TVA, conform PNRR, din anul 2025. Totodată, România trebuie să se alinieze standardelor OCDE care prevăd ca autorităţile fiscale, în relaţia cu contribuabilii, să lucreze cu declaraţiile de impozite şi taxe precompletate. Va fi ajustat plafonul de 4.000 lei venit brut realizat din salarii şi asimilate salariilor

 

Potrivit acestei ordonanţe de urgenţă, pentru protejarea puterii de cumpărare a angajaţilor încadraţi cu salariul minim pe economie, Guvernul a modificat reglementările referitoare la aplicarea deductibilităţilor pentru acordarea unor beneficii salariale.

 

Astfel, pentru acordarea facilităţii fiscale privind n­eimpozitarea şi neincluderea în baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii a sumei de 300 lei/lună, va fi ajustat plafonul lunar de 4.000 lei reprezentând venit brut realizat din salarii şi asimilate salariilor.

 

Mai exact, vor fi excluse de la calculul acestuia contravaloarea tichetelor de masă, respectiv a indemnizaţiei de hrană, după caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024. Decizia este luată de Guvern în contextul creşterii salariului minim pe economie, începând cu 1 iulie, de la 3.300 de lei la 3.700 de lei şi a stabilirii facilităţii de neimpozitare a sumei de 300 de lei. De asemenea, actul normativ stabileşte că până la 31 decembrie 2024 punctul de amendă va fi înghețat la 165 de lei.

magazin online de aer conditionat si sisteme de climatizare
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*