Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Testari nationale gratuite cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului

Sigla Informatia Zilei
testari gratuite pentru depistarea astmului
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Societatea Romana de Pneumologie marcheaza Ziua Mondiala a Astmului prin organizarea in perioada 7 – 18  mai la nivelul cabinetele medicale de specialitate din toata tara, testari gratuite pentru depistarea astmului, sub mesajul: “Tu poti avea astm. Astmul nu te are pe tine! Astmul poate fi controlat!”.

Testarile se fac pe baza de programare

Spirometria este o testare nedureroasa si simplu de facut. Seamana intrucatva cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool in aerul expirat, pe care o fac politistii, soferilor. Dureaza 5 minute, iar rezultatul se da pe loc.

La nivelul judetului Satu Mare testarile de spirometrie se efectueaza de catre specialistii Spitalului Judetean de Pneumoftiziologie Satu Mare. Masuratorile de spirometrie se realizeaza de catre, dr. Lita Salagean si dr. Sergiu Ioan dupa urmatorul program: dr. Lita Salagean, luni – vineri, intre orele 8.30 -14.00, cu programare telefonica – 0261.768.894; dr. Sergiu Ioan, marti si miercuri, intre orele 13 si 15, cu programare telefonica – 0261.730.310.

Asa cum au precizat specialistii Spitalului TBC Satu Mare acest tip de investigatie se efectueaza doar pe baza recomandarii de la medicul de familie.

Campania se afla la a patra editie. In 2011, la nivel national au fost testate 9.166 de persoane. 41% dintre ele au fost depistate cu probleme de respiratie.

Ce este astmul?

Astmul este o boala cronica de plamani, caracterizata prin probleme recurente de respiratie si prin simptome ca lipsa de aer, respiratie suieratoare, senzatie de apasare in piept si tuse. in timpul unei respiratii normale, aerul circula liber in si afara din plamani.

Atunci cand astmul nu este sub control, caile respiratorii sunt ingrosate, umflate si inflamate si sunt mult mai sensibile la schimbarile de mediu. Asa se produce o criza de astm. in timpul crizei de astm, mucoasa cailor respiratorii se ingusteaza, muschii din jurul acesteia se contracta, iar mucusul blocheaza caile respiratorii din plamani, ceea ce face respiratia tot mai dificila.
Simptomele astmului variaza in timp si adesea ele se agraveaza, in mod caracteristic, in timpul noptii si in primele ore ale diminetii. Severitatea astmului variaza, de asemenea, de la individ la individ.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns