Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

The British Library a cumparat cel mai vechi manuscris intact din Europa

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

The British Library a cumparat cu 9 milioane de lire sterline (10,9 milioane de euro) cel mai vechi manuscris intact din Europa – o copie a Evangheliei dupa Ioan, scrisa in limba latina si datand din secolul al VII-lea -, au anuntat, marti, reprezentantii institutiei britanice.

Manuscrisul, intitulat “Evanghelia Sf. Cuthbert”, a fost plasat in mormantul acestui calugar, episcop si sfant anglosaxon din Lindisfarne, o localitate din nord-estul Angliei, in jurul anului 698, la cativa ani dupa moartea acestuia.

Redescoperit in catedrala din Durham, in anul 1104, unde a fost mutat mormantul calugarului pentru a scapa de invaziile vikingilor, manuscrisul se afla intr-o stare remarcabila de conservare.

Reprezentantii bibliotecii nationale britanice au lansat un apel public pentru a putea sa il achizitioneze, iar jumatate din suma provine din donatii de la persoane private, restul provenind de la diverse asociatii si fundatii.

Volumul, de marimea unei palme, are o coperta din piele intacta, iar textul, sobru, poate fi inca citit cu usurinta.

Manuscrisul se afla in regim de imprumut la The British Library inca din 1979. El apartinea ramurei britanice a calugarilor iezuiti, care au decis sa il puna in vanzare cu scopul de a obtine fonduri pentru programele lor educative si de restaurare.

Manuscrisul, achizitionat in parteneriat cu Universitatea si Catedrala din Durham, va fi expus la The British Library din Londra si apoi in orasul Durham.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns