Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Timişoara: Castelul Huniade ar putea fi redeschis la sfârşitul anului după un amplu proces de restaurare

Castelul Huniade
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Castelul Huniade
Castelul Huniade

Castelul Huniade ce adăposteşte Muzeul de Istorie a Banatului din Timişoara şi care este cea mai veche clădire a cetăţii ar putea fi redeschis publicului la sfârşitul acestui an după un amplu proces de restaurare început în anul 2006.

Consiliul Judeţean Timiş a solicitat şi a primit finanţare prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, valoarea totală a proiectului fiind de aproape 52,5 milioane de lei, cu o valoare eligibilă a proiectului de 41,4 milioane de lei fără TVA.

“Contribuţia proprie a CJ Timiş este de 18,8 milioane de lei. Asistenţa financiară nerambursabilă solicitată a fost de 33,7 milioane de lei, dar nu am beneficiat la momentul raportării de prefinanţare conform Cererii de finanţare, care are o întârziere de 24 de luni”, a declarat luni Mugurel Borlea, director executiv al Direcţiei de Investiţii şi Managementul Proiectelor din cadrul CJ Timiş.

Impunătoarea clădire era în risc major de prăbuşire, ceea ce a impus luarea unor măsuri urgente de punere în siguranţă a clădirii, inclusiv prin injectarea de beton sub baza construcţiei. Pe lângă acestea, s-a avut în vedere şi punerea în valoare a stilisticii medievale a castelului, rezolvarea din punct de vedere funcţional şi arhitectural a faţadelor în concordanţă cu principiile conservării şi restaurării monumentelor istorice, amenajarea curţii interioare, remedierea unor degradări arhitecturale, reamenajarea spaţiilor şi adaptarea funcţiunilor muzeale la caracterul patrimonial major al clădirii castel, instalaţii interioare.

Lucrările vor viza şi o reaşezare a secţiilor Muzeului Banatului, dar şi folosirea corespunzătoare a Sălii de marmură şi a altor incinte care aveau alte destinaţii decât cele consacrate.

Proiectul are ca scop final creşterea contribuţiei turismului la dezvoltarea economico-socială şi culturală a judeţului şi a zonei de vest a ţării.

Timişoara este unul dintre puţinele oraşe din România care au un asemenea castel în zona centrală a oraşului, iar administraţia vrea să fructifice această valoare.

Castelul Huniazilor din Timişoara este cea mai veche clădire din oraş având farmecul unui castel autentic. Impunătorul edificiu poartă amprenta arhitecţilor italieni.

Construit în anul 1307 din ordinul regelui Carol Robert d’Anjou, castelul a servit iniţial ca reşedinţă regală. Ulterior, între 1441-1456, Iancu de Hunedoara, comite de Timiş, a locuit aici cu familia sa, de unde provine numele de Huniade. În anul 1443, el dispune reconstrucţia edificiului, grav avariat de un cutremur ce a avut loc în acel an.

În perioada ocupaţiei otomane (1552-1718), edificiul a servit ca sediu al Paşei de Timişoara, transformat ulterior în cazarmă pentru ca destinaţia acestuia să fie aceea de depozit de arsenal. În 1849, clădirea a fost afectată de asediul trupelor ungare, fiind refăcută în 1856 în forma actuală.

Dr. Nicolae Ilieşiu arată, în cartea sa intitulată “Timişoara – Monografie Istorică”, faptul că Muzeul Regional al Banatului s-a născut “din contopirea, în anul 1885, a celor doua societăţi: Asociaţia Istorică şi Arheologică din Banat şi Muzeul din Banat, scopul societăţii fiind acela de a colecţiona toate obiectele, urmele antice, documentele, medaliile, care se referă la istoria şi trecutul Banatului”.

De-a lungul veacurilor, deteriorarea structurii de rezistenţă şi-a spus cuvântul, mai ales datorită faptului că în secolele XVIII-XIX zona era mlăştinoasă, iar umezeala a ros pilonii de stejar pe care a fost ridicat fostul Castel al Huniazilor. În 1849, edificiul a fost distrus complet, fiind refăcut din temelii. Jumătate de secol mai târziu, în 1900, s-au constatat primele tasări ale edificiului, iar în anii 1950 s-au practicat primele injectări cu beton la temelie.

În 2006, Ministerul Culturii a înţeles pericolul iminent de prăbuşire a edificiului şi a alocat 25 de miliarde de lei vechi pentru reconsolidarea structurii de rezistenţă, iar Consiliul Judeţean a participat cu circa patru milioane de euro.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns