Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Toate băncile ce au depus oferte ar putea să fie admise în programul Prima Casă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM se va întâlni luni cu reprezentanţi ai MFP ca să valideze băncile participante în programul Prima Casă, a declarat pentru NewsIn preşedintele Fondului, Aurel Şaramet, care se aşteaptă ca toate băncile care au depus oferte să primească aprobarea.

“Am început să analizăm dosarele băncilor şi urmează ca luni să ne întâlnim cu Ministerul de Finanţe ca să validăm băncile participante. La prima vedere, toate cele 20 bănci îndeplinesc criteriile pentru program, având acoperire la nivel naţional şi încadrându-se în limitele impuse pentru dobânzi şi comisioane, deci cred că toate vor fi acceptate”, a spus Şaramet.

Cele 20 de bănci care au depus oferte sunt BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Românească, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit Ţiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank şi Garanti Bank.

Valoarea creditelor pe care cele 20 de bănci care au depus oferte sunt dispuse să le acorde este de 1,457 miliarde euro, peste plafonul impus de guvern, de 1 miliard de euro. Redistribuirea fondurilor pentru fiecare bancă se va face după metoda pro-rata.

Cel mai ridicat plafon propus până în prezent este al Băncii Comerciale Române (BCR), de 450 milioane euro. “Dintre marii jucători din piaţă, BRD a alocat 200-250 milioane euro, Alpha Bank şi Banca Românească, aproximativ 100 milioane euro, CEC – 95 milioane euro, Volksbank – 75 milioane euro”, preciza joi Şaramet, pentru NewsIn.

Alte bănci au anunţat şi ele sumele cu care intră în program: Piraues Bank România – 100 milioane euro, Intesa Sanpaolo Bank – 50 milioane euro, Bancpost – 50 milioane euro, Raiffeisen Bank – 50 milioane euro, Unicredit Ţiriac Bank – 25 milioane euro, Bank Leumi – 10 milioane euro.

Băncile care se încadreaza în criteriile stabilite de Guvern urmează să semneze convenţii de garantare cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Persoanele interesate de contractarea unui astfel de credit vor trebui să achite un avans de 5% din preţul de achiziţie, dacă acesta este de cel mult 60.000 euro. Persoanele care doresc să ia un credit de peste 60.000 euro vor trebui să plătească un avans de 3.000 euro plus diferenţa dintre valoarea de achiziţie a locuinţei şi 60.000 euro.

Guvernul a stabilit că băncile care dau credite ipotecare prin programul Prima Casă pot aplica o marjă de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la 3 luni în cazul împrumuturilor în euro, respectiv o marjă de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la 3 luni la creditele în lei.

O altă condiţie pe care trebuie să o îndeplinească băncile care vor să participe la programul Prima Casă este să aibă “acoperire teritorială la nivel naţional şi judeţean”.

Plata garanţiei ar urma să fie dată în termen de 15 zile calendaristice de la data primirii cererii de plată de către Fondul Naţional de Garantare de la bancă, iar sumele garantate vor fi plătite de către Ministerul Finanţelor Publice din bugetul de stat.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns