Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Tokyo Sky Tree si Darvish. Sau cum cauta Japonia motive de a merge mai departe

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Corespondenta de la Tokyo

Japonia, aprilie 2012. In urma cu un an, in fatidica zi de 11 martie, tot mapamondul a urmarit cum aceasta tara a fost zguduita din temelii de cel mai mare cutremur urmat de valuri uriase de tsunami. Orase intregi au fost sterse de pe fata pamantului, zeci de mii de cladiri si case au fost daramate si 20 de mii de oameni au murit. Si de parca n-ar fi fost destul a urmat dezastrul de la centrala nucleara Fukushima. Astfel, Tara Soarelui Rasare este singura care a suferit o tripla catastrofa. Japonia a fost adanc ranita dar nicidecum ingenunchiata. Natiunea inca isi mai linge ranile.

 Japonezii sunt un popor mandru. Mandri de tara si apartenenta lor, de trecut si de istorie dar si de realizarile ultimelor decenii.

Ascesiunea economica inceputa in anii `60 a continuat constant aducand natiunii unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai din lume, civilizatie si bunastare. Cateva generatii au crescut, au fost educate si au muncit ca fiind parte a uneia dintre cele mai puternice tari. Asta in conditiile in care ne amintim ca Japonia a fost infranta si devastata dupa Al Doilea Razboi Mondial, fiind singura tara care a cunoscut efectele catastrofale ale bombei atomice. Si nu o data, ci de doua ori, la Hiroshima si Nagasaki.

Criza economica mondiala care a inceput in 2008 a fost o lovitura care doar a incetinit turatia motoarelor economiei care duduia.  Dupa ce pret de cateva decenii au muncit sistematic si organizat construind drumuri, autostrazi suspendate si cea mai performanta retea feroviara din lume, acum programul de lucru s-a mai relaxat, salariatii castigand cateva zile libere pe an si, in unele cazuri, sambata ca zi nelucratoare.

 Japonia e o tara bogata. Si bani sunt, sa fie clar!. Spre exemplu, la inceputul acestei saptamani sefa Fondului Monetar International, frantuzoaica Christine Lagarde a batut palma cu ministrul de finante nipon, statul virand in conturile fondului uriasa suma de 60 miliarde de dolari, pentru stabilitatea economica mondiala.

Tokyo Sky Tree

Peste doua saptamani japonezii asteapta cu nerabdare inaugurarea la Tokyo a celei mai inalte cladiri- turn din Japonia. `Sky Tree` are 609 metri inaltime si este situata in cartierul central Asakusa. Aceasta va adaposti sediul celor mai puternice antene de satelit pentru televiziune, internet si telefonie mobile. Un etaj va fi destinat vizionarii panoramei metropolei si altul unor restaurante de lux.

La constructia lui au lucrat cateva mii dintre cei mai bun specialisti care au folosit ultimele si cele mai performante tehnologii din domeniu.

 Inainte de a fi terminat, Sky Tree a starnit o adevarata isterie. Mii de japonezi vin zilnic in zona pentru a fotografia si a vedea inaltul edificiu. Si asta nu e tot: pentru el a fost construit un nod special de cale ferata cu statie si gara proprie ce a fost inaugurata miercuri, 18 aprilie. Si ce mai gara! Cladirea are zeci de magazine-de la florarii, restaurante, fast food, la buticuri cu branduri celebre. Primele biletele de vizitare a turnului s-au vandut ca painea calda, cu mult inainte de deschiderea oficiala.

Un jucator de baseball devenit simbol national

Yu Darvish, numele lui e pe buzele a 123 de milioane de japonezi. Si e doar un jucator de baseball. Dar ce mai jucator…La 25 de ani, a fost timp de 2-3 ani cel mai bun jucator de baseball al Japoniei. In aprilie, la inceputul noului sezon, Darvish a semnat un contract de transfer cu una din cele mai puternice echipe din lume; Texas Rangers din SUA. Cu 50 milioane de dolari, acest transfer e cel mai mare de pana acum. La primul meci transmis in direct, Darvish a tinut milioane de japonezi cu ochii lipiti de televizor, dupa ce alte cateva mii au zburat sa vada meciul live, pe arena americana. Mai mult decat un jucator, Darvish este un soi de erou national si un brand puternic.

 Frumos, 1.95 metri inaltime, cu un corp bine proportionat, imaginea lui vinde orice, de la echipament sportiv inscriptionat pana la spatiu de emisie si bere. Interesant este ca Darvish s-a nascut si a crescut pana la 5 ani in America unde parintii lui s-au cunoscut.  Jumatate din sangele lui este iranian, pe filiera paterna. Dar japonezii si-l revendica 100%. Il iubesc si il recompenseaza pe masura.

Evenimentele de anul trecut au schimbat multe in societatea japoneza, de la mentalitati la obiceiuri. Insa cu siguranta n-a schimbat nimic din dorinta de a fi mereu cei mai buni. Societatea si japonezii au nevoie de Sky Tree si Darvish.  Ei intruchipeaza performanta, dorinta de a se afla in top si de a se autodepasi. Japonezii exclama la unison:Yarimashita! Au reusit!

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns