Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Tot mai multe fabrici de lapte îşi restrâng activitatea

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    În vreme ce tot mai mult se discută despre creşterea preţului de vânzare a laptelui ca urmare a reglementărilor intrate în vigoare de la începutul acestui an, iată o veste proastă pentru fermieri. Tot mai multe fabrici de procesare a laptelui se închid.

Nu sunt puţine nici acelea care din raţiuni economice îşi restrâng aria de acoperire. Cu alte cuvinte, inclusiv multinaţionalele închid o serie de capacităţi de producţie aflate în teritoriu.

La 1 ianuarie 2014 cel puţin 13 unităţi de procesare a laptelui nu mai îndeplineau condiţiile impuse de Comisia Europeană. Aceste unităţi au avut perioadă de conformare acordată, dar din motive diverse n-au reuşit să se alinieze noilor condiţii prin prisma retehnologizării.

S-au închis unităţi cu tradiţie de peste 40 de ani, fiind vorba despre aşa numitele făbricuţe din judeţele Cluj, Neamţ, ş.a.

Ca urmarea a acestei situaţii nedorite a scăzut proporţional şi numărul de angajaţi. Potrivit unor statistici, la sfârşitul anului 2013 în sectorul “fabricarea produselor lactate şi a brânzeturile” erau angajate 11.960 de persoane, faţă de 12.056 în anul 2011. Aceeaşi statistică arată o creştere sensibilă a numărului salariaţilor în unităţile care produc îngheţată. Numărul angajărilor a crescut cu aproape 10%, fiind la sfârşitul anului 2013 de 2.600 de lucrători.

Din păcate acest fenomen se resimte şi la noi în judeţ. Unele unităţi de procesare precum cele din Carei şi Ciuperceni şi-au închis porţile, fabrica din Odoreu are probleme, fapt ce dă de gândit inclusiv angajaţilor în acest domeniu de activitate.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

5 comentarii

  1. Pentru vasii – pentru că laptele de pe piaţă aproape în totalitate nu respectă cerinţele UE privind celulle somatice care trebuie să fi sub 100.000 pe litru de lapte. Din această cauză fabricuţele produc caşcaval dar nu fac iaurt, chefir, sa, lapte bătut sau iaurt cu fructe – aşa numitele produse proaspete. Aceasta se face numai din lapte conform UE.

  2. 1. Aceste făbricuţe gen cea din Ciuperceni nu prea fucţionează din 2007 de la deschidere deoarece Dl. Hriţ nu a binevoit să plătească pentru lapte luni întregi. De aceea fermierii s-au asociat şi au înfiinţat firma Naturlact din Odoreu.
    2. Laptele trebuie să fie conform cerinţelor din 2009 dar tot s-a amănat aplicarea. De atunci cine vroia putea să ia un tanc de răcire. Totuşi sunt 5 ani de atunci.
    3. Firma din Timişoara care furnizeză laptele la şcolari practic livrează în aproape toată ţara. Căutaţi pe net. De acord, laptele este oribil, am gustat şi eu şi personal am interzis copiilor mei să consume. Este lapte praf dizolvat de cea mai proastă calitate.

Lasă un răspuns