Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

UNGARIA

Tot mai mulți muncitori din Ungaria migrează către România, în special spre Oradea, în căutarea unor salarii competitive

Tot mai mulți muncitori din Ungaria migrează către România în căutarea unor salarii competitive
Tot mai mulți locuitori din Ungaria merg la muncă în România, în special în Oradea, atrași de salariile competitive și stabilitatea pieței muncii.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Numărul maghiarilor care se deplasează zilnic sau săptămânal pentru a lucra în România este în continuă creștere. Acest fenomen este vizibil în special în județul Bihor, unde autobuze pline cu muncitori maghiari se îndreaptă către Oradea. Potrivit unei analize realizate de Portfolio.hu, tot mai mulți unguri nu mai optează exclusiv pentru Austria sau Germania, ci se orientează către țări vecine, precum Slovacia și România, pentru locuri de muncă stabile și salarii competitive.

 

 

În 2022, peste 122.000 de cetățeni maghiari au ales să lucreze în afara granițelor Ungariei, ceea ce reprezintă aproximativ 2,9% din totalul forței de muncă din această țară, conform datelor raportate de G4Media.ro. Deși Austria rămâne o destinație preferată, unde proporția navetiștilor din anumite regiuni poate atinge până la 80%, și Slovacia, mai exact orașul Kassa, a atras lucrători din nordul Ungariei. Oradea, datorită proximității și a atractivității economice, este o altă destinație preferată, atrăgând muncitori din sud-estul Ungariei, conform raportului Census Atlas 2022.

 

 

În cadrul Portfolio Budapest Economic Forum 2024, Sándor Baja, director general la Randstad, a confirmat această tendință: „Dacă ați merge în Bihor, ați fi uimiți de numărul de autobuze care duc muncitorii maghiari la Oradea”. Astfel, România devine o destinație tot mai căutată nu doar datorită apropiatului nivel salarial față de cel din Ungaria, dar și datorită stabilității pieței muncii din această țară.

 

 

Árpád Boros, country manager pentru Ungaria și România la Staufen International Consultancy, a subliniat că România nu mai poate fi considerată o piață cu costuri scăzute, ceea ce obligă angajatorii să adopte o abordare competitivă pentru atragerea și retenția talentelor.

 

 

Acasa
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns