Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Toţi gândesc la fel, dar nu recunosc

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Singurul politician care îndrăzneşte să pună sub semnul îndoielii capacitatea Justiţiei de a fi absolut corectă este Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele Senatului este convins că acumularea excesivă a puterii în mâna uneia dintre cele trei puteri în stat are drept consecinţă transformarea cetăţenilor în victime.
    Poziţia sa, afirmată cu fermitate, nu este împărtăşită public de alţi politicieni. În particular, toţi îi dau dreptate. Sunt de acord mai ales cei care au probleme cu Justiţia.

Şi nu sunt puţini, dar numărul lor este în creştere. Parlamentul se micşorează prin cererile de arest preventiv, prin trimiterea în judecată a aleşilor care au călcat strâmb. La nivel local, rând pe rând sunt depistaţi primari, preşedinţi de consilii judeţene, diverşi funcţionari care au luat mită. Până acum, cu foarte mici excepţii, nimeni nu a îndrăznit să afirme că nu are încredere în Justiţie. Nimeni nu are curajul lui Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului nici nu doreşte să-i cheme alături de el pe cei care îi împărtăşesc opiniile faţă de problemele pe care le implică o activitate excesivă a organelor de anchetă penală.
Destul de timid, fostul procuror Victor Ponta, din poziţia de prim ministru anchetat de DNA şi trimis în judecată, notează că procurorul care s-a ocupat de el a vrut să iasă în evidenţă. În apărarea procurorului au sărit 90 de colegi procurori. L-au reclamat pe Victor Ponta la CSM. În acelaşi timp, nimeni nu a sărit în apărarea lui Victor Ponta pe faţă. Prin spate, toţi sunt alături de el, îl încurajează, îi defăimează pe procurori. Aproape toţi politicienii sunt de părere că la mijloc este vorba despre un dosar politic. Se vrea să se scape de Victor Ponta prin intermediul justiţiei.

PSD şi ALDE cred că opoziţia nu are capacitate de a răsturna guvernul prin mijloace democratice. De aceea, profitând de poziţia preşedintelui Iohannis, doreşte să ajungă la guvernare prin alte metode. Fără să se exprime public în acest sens, aceasta este opinia generală în rândul partidelor din arcul guvernamental. Este un mod de a justifica arestarea politicienilor corupţi eliminaţi din sistemul administrativ. De dragul “mijloacelor democratice” ar trebui să-şi tempereze activitatea DNA şi ANI?

Nu doar pesediştii sunt nemulţumiţi de activitatea instituţiilor de anchetă şi control. PNL vrea să îşi apere aleşii şi propune modificarea legii astfel încât ANI să nu-i mai poată declara incompatibili. Liberalii îşi pregătesc terenul pentru ziua în care vor intra la guvernare. Baronii liberali locali gândesc la fel cu baronii social-democraţi. Toţi gândesc la fel, dar nu recunosc.

Putem fi siguri că peneliştii şi pesediştii au opinii identice şi în ceea ce priveşte activitatea DNA şi ANI. Doar în spaţiul public ei par să se diferenţieze. PNL a acaparat şi stăpâneşte din ce în ce mai bine discursul anti-corupţie şi trage foloase electorale. Pozând într-un partid fanion în lupta anti-corupţie, PNL se bucură de moştenirea lăsată de PDL şi de preşedintele Băsescu.

Deşi fost procuror, deci om al sistemului, Victor Ponta nu s-a ştiut apăra de acuzaţii. Ieri, în premieră absolută pentru un premier în funcţie, a apărut în faţa judecătorilor. Premierul s-a dus la judecată cu încredere. De dimineaţă liderii coaliţiei de guvernare l-au asigurat de sprijinul lor. Este o dovadă în plus că politicul a decis să se apere fără să mai facă atâta caz de independenţa Justiţiei. Într-un fel, ideile lui Călin Popescu Tăriceanu prind teren.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)