Image 1
Image 2

PREVENȚIE

Toxina bacteriană care ar putea explica creșterea cazurilor de cancer intestinal la tineri

Toxina bacteriană care ar putea explica creșterea cazurilor de cancer intestinal la tineri
Pentru a reduce riscul de cancer intestinal, specialiștii recomandă o dietă bogată în fibre provenite din fructe, legume și cereale integrale, reducerea consumului de carne roșie și procesată
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

O toxină secretată de o bacterie comună ar putea fi un factor cheie în creșterea alarmantă a cazurilor de cancer intestinal la tineri. Studiile recente sugerează că această toxină afectează ADN-ul celulelor intestinale, provocând mutații care, pe termen lung, pot favoriza dezvoltarea bolii.

 

 

Cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit că o toxină produsă de anumite tulpini ale bacteriei E. coli, cunoscută sub numele de colibactină, ar putea fi responsabilă pentru apariția cancerului intestinal la vârste din ce în ce mai tinere. Colibactina dăunează ADN-ului celular și induce mutații care pot duce la formarea tumorilor.

 

 

În ultimele decenii, cazurile de cancer intestinal în rândul tinerilor sub 50 de ani au crescut cu 22%, iar peste 2.600 de persoane sunt diagnosticate anual. Mulți dintre acești pacienți nu au factori de risc clasici, precum obezitatea, istoricul familial sau consumul de alcool și tutun.

 

 

 

Studiul, publicat în revista Nature, sugerează că expunerea la colibactină în primii ani de viață ar putea duce la procese canceroase în intestine pe termen lung. De asemenea, cercetătorii au constatat că mutațiile asociate cu colibactina apar de 3,3 ori mai frecvent la pacienții sub 40 de ani decât la cei peste 70 de ani.

 

 

Tulpinile de E. coli care produc colibactină nu sunt ușor de identificat, iar metodele curente nu permit testarea obișnuită a florei intestinale pentru această toxină. Deși majoritatea tulpinilor E. coli sunt inofensive, unele pot secreta substanțe cancerigene. Expunerea ar putea avea loc fie în primele săptămâni de viață, fie prin surse alimentare contaminate, precum apa netratată sau alimentele infectate.

 

 

De asemenea, anumite tulpini de E. coli care produc colibactină sunt folosite în formulări de probiotice, ceea ce ridică întrebări legate de siguranța acestora, necesitând mai multe cercetări pentru a evalua potențialele riscuri.

 

 

Pentru a reduce riscul de cancer intestinal, specialiștii recomandă o dietă bogată în fibre provenite din fructe, legume și cereale integrale, reducerea consumului de carne roșie și procesată, menținerea unei greutăți corporale sănătoase și efectuarea unui exercițiu fizic regulat. De asemenea, este esențială limitarea consumului de alcool.

 

 

 

Sophia Lowes de la Cancer Research UK subliniază importanța consultării medicului la apariția oricăror simptome neobișnuite, întrucât depistarea precoce a cancerului intestinal poate face o diferență semnificativă în succesul tratamentului. Semnele care ar putea indica cancer intestinal includ modificările scaunelor, precum diareea sau constipația, dorința frecventă de a merge la toaletă și prezența sângelui în scaun.

 

 

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*