Image 1
Image 2

SPRIJIN PENTRU SĂRACI

Tradiția Sfintei Elisabeta continuă la Satu Mare

Duminică, 19 noiembrie, comunităţiile de caritate ale Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare, conform tradiției de un deceniu, s-au rugat împreună pentru cei săraci, la statuia Sfintei Elisabeta, ea fiind exemplul ajutorării săracilor.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La eveniment au fost prezenți reprezentanţii instituţiilor şi a grupurilor de caritate, precum și numeroși enoriaşi.

 

PSSa episcopul Eugen Schönberger le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa ajutorării prin pilda Sfintei Elisabeta, atrăgând atenția auditoriului, că atunci când dăruim unui nevoiaș, să nu ne mai intereseze ce va face el cu ceea ce i-am donat. Noi trebuie să facem primul pas. Să ajutăm!

 

Datoria fundamentală a creştinilor este să acorde ajutor – spunea părintele. Tot viața și activitatea Sfintei Elisabeta a adus drept exemplu pentru cei prezenți și părintele Jakab Norbert, parohul bisericii Cristos Rege, din Baia Mare. A vorbit despre acceptarea semenilor, așa cum sunt ei și despre autoacceptare, căci cele două sentimente sunt indesructibile. Dacă nu ne putem accepta pe noi înșine, nu ne putem accepta nici semenii, iar acceptarea necondiționată este fundamentală pentru a-i putea întinde o mână de ajutor.

 

După progranul religios, enoriaşii, reprezentanţii comunităţilor şi a instituţiilor prezente au depus trandafiri la statuia Sfintei Elisabetaşi s-au rugat împreună. Apoi, o parte din grupurile de binefacere: Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare, Serviciul de Ajutor Maltez au oferit 110 pachete de alimente cu termen lung de valabilitate nevoiașilor. Ani în șir, grupurile de diaconie și organizațiile caritabile i-au invitat la o masă caldă pe cei aflați la nevoie, dar anii pandemiei au schimbat mult toate obiceiurile.

 

 

Întrucât mâncare caldă nu se mai putea distribui, cei săraci au primit alimente neperisabile. De data aceasta, binevoitorii au încercat să păstreze toate datinile, toate lucrurile bune pe care le-au făcut în favoare celor mai puțin norocoși. Serviciul de Ajutor Maltez a organizat un maraton de binefacere, încercând să adune în două zile toate activitățile sala de peste an: s-au rugat împreună, au oferit alimente nevoiașilor, ceai fierbinte celor fără adăpost și multe altele. Angajații Episcopiei au pregătiti 80 de porții de sarmale, pe care le-au oferit celor cazați la Centrul pentru persoanele fără adăpost.

 

În toate protopopiatele eparhiei au fost organizate rugăciuni comune și s-au oferit mese calde și alimente neperisabile pentru cei săraci: la Ardud s-au împărțit 50 de pachete, la Sighetu Marmației peste 200, la Baia Mare 150, la Carei 100, iar la Turulung 50. Acestea sunt cifrele cunoscute, dar multe parohii au organizat și acțiuni caritabile de o anvergură mai redusă, conform nevoilor și capacității comunității în cauză.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Romano-catolicii marchează sărbătoarea Tuturor Sfinților

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

SFÂNTA LITURGHIE ARHIEREASCĂ LA MĂNĂSTIREA ROHIA

Slujba Parastasului pentru Î.P.S. Arhiepiscop Justinian

          Sâmbătă, 28 octombrie 2023, Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Rohia a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Maramureşului şi Sătmarului, şi un sobor de 10 preoţi slujitori. După încheierea Sfintei Liturghii a fost oficiată anticipat slujba Parastasului la mormântul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, de la a cărui trecere la Domnului se vor împlini luni, 30 octombrie 2023, şapte ani.