Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Tradiţionalul Concert de Anul Nou de la Viena va marca împlinirea a 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial

Sala Filarmonicii din Viena
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sala Filarmonicii din Viena
Sala Filarmonicii din Viena

Tradiţionalul Concert de Anul Nou al Orchestrei Filarmonicii din Viena va marca, la 1 ianuarie 2014, împlinirea a 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial (1914-1918), precum şi împlinirea a 150 de ani de la naşterea compozitorului Richard Strauss, transmite EFE.

Declanşarea Marelui Război va fi marcată prin interpretarea Valsului ‘Friedenspalmen’ al lui Josef Strauss, interpretat de Orchestra Filarmonicii din Viena. La pupitru se va afla dirijorul Daniel Barenboim, cunoscut pentru eforturile sale de a-i apropia pe israelieni şi palestinieni şi care a dorit să includă în cadrul recitalului din acest an acest mesaj de comemorare a războiului, a anunţat radioteleviziunea austriacă ORF.

De asemenea, Filarmonica din Viena va marca împlinirea a 150 de ani de la naşterea compozitorului Richard Strauss, cu probabila interpretare a ‘Mondscheinmusik’, potrivit unui program, încă neoficial, care circulă pe internet.

Ediţia cu numărul 56 a Concertului de Anul Nou se va axa în principal pe interpretarea de marşuri, valsuri şi galopuri ale dinastiei Strauss (nimic de-a face cu Richard), mai ales Johann fiul. Printre acestea se vor număra ‘Ägyptischer’ (‘Marşul Egiptean’) sau Klipp Klapp Galopp.

În program sunt prevăzute totodată piese de Joseph Hellmesberger şi Joseph Lanner şi, desigur, tradiţionala încheiere a sărbătorii, cu ‘Radetzkymarsch’ (‘Marşul lui Radetzky’).

Muzica va fi acompaniată prin retransmiterea de către televiziune a mai multor piese de balet, atât înregistrate anterior în Palatul Liechtenstein, cât şi interpretate pe loc la Musikverein, unde se desfăşoară concertul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

  1. Probabil ca razboiul a inspirat pe unii compozitori renumiti ale caror opere se vor interpreta la acest concert. Printre altele, primul razboi mondial a fost un episod extrem de urat care a marcat profund popoarele Europei. Sa ne amintim de acel sah-etern dintre liniile franceze si germane. Ar fi bine cand cineva care mai doreste vreun razboi mondial sa revada paginile groaznice ale primului razboi mondial iar apoi sa vada cum a evoluat in cel de-al doilea razboi mondial. Sunt unii care spun ca un nou razboi mondial ar rezolva criza de acum.

Lasă un răspuns

Victoria Kis

Asculta acest articol Data naşterii:23 iulie 1998, zodia leu; Studii: Colegiul Naţional “Ioan Slavici”;