Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

FOND FUNCIAR

Tranzacționarea terenurilor agricole devine mai simplă

Tranzacționarea terenurilor agricole devine mai simplă
Aceste măsuri sunt menite să reducă birocrația și să faciliteze atât tranzacțiile funciare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

 

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat modificări importante la Codul funciar, simplificând procedurile pentru vânzarea terenurilor agricole. Conform noilor reglementări, contractele de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole private cu o suprafață de până la 0,25 hectare nu mai necesită autentificare notarială. Legea a fost votată în lectura a doua și urmează să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

 

 

Înregistrarea contractelor la Cadastrul bunurilor imobile

 

Conform noilor modificări, contractele de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole care nu necesită autentificare notarială pot fi înregistrate direct la Cadastrul bunurilor imobile. Această procedură este permisă doar dacă dreptul de proprietate al vânzătorului este deja înregistrat în registrul bunurilor imobile.

 

 

Modificări în clasificarea terenurilor

 

O altă schimbare importantă introdusă de noile reglementări este adăugarea unei noi categorii în fondul funciar – terenuri destinate transporturilor, rețelelor de comunicații electronice și exploatării miniere. De asemenea, s-au stabilit noi moduri de utilizare a terenurilor agricole, incluzând:

 

 

Terenuri pentru grădini

 

Terenuri pentru pensiuni agroalimentare

 

Terenuri pentru pășuni și fânețe

 

Simplificarea procedurilor de moștenire

 

Pe lângă modificările privind tranzacționarea terenurilor, Parlamentul a introdus și schimbări în legislația moștenirilor. Noile prevederi readuc soțul supraviețuitor în prima clasă de moștenitori, eliminând necesitatea unei cereri din partea celorlalți membri ai familiei pentru refuzul moștenirii. Totodată, termenul de acceptare a moștenirii va fi extins la un an, iar moștenirea va putea fi acceptată doar printr-o cerere oficială depusă la dosar.

 

 

Aceste măsuri sunt menite să reducă birocrația și să faciliteze atât tranzacțiile funciare, cât și procesul de moștenire pentru cetățenii Republicii Moldova.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*