Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

In aceasta primavara a transferurilor politice, ar trebui data o lege care sa oblige fiecare politician sa treaca rand pe rand pe la toate partidele. Asa cum faceau ucenicii pe vremuri, trecand de la mester la mester ca sa invete meserie. In niciun caz trecerea de la un partid la altul nu ar trebui considerata o infractiune. Atata vreme cat intre stanga si dreapta nu se percepe la nivelul simplului cetatean nicio diferenta majora, nici politicienii nu ar trebui sa faca atata caz de doctrine si ideologii. Bietii de ei, nici oamenii politici nu disting intre un curent politic sau altul. Poate ca fiind obligati sa faca un stagiu la fiecare partid ar mai invata ceva folositor.

Trecand in revista o serie de politicieni am observa ca majoritatea au trecut de la un partid sau altul fara sa vrea. Cele cateva zeci sau sute de mii de pedelisti inregimentati in PD-ul care facea partea din Internationala Socialista au trecut in grup de la stanga la dreapta. Pedelistii de azi fac parte din familia partidelor populare europene. Sunt, cum s-ar zice, crestin democrati cu acte in regula. Fostul lor lider si fondator al partidului, Petre Roman, pare sa fie inscris la liberali. Dintre primii membri ai Partidului Democrat rupt din FSN o parte se afla la PSD. Am putea spune ca la acest partid nu mai este nevoie de migratie politica la nivel personal. Am putea adauga aici si grupul de liberali trecuti la PDL, in frunte cu Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan.

PDL-ului i se poate reprosa orice in afara faptului ca nu ar avea experienta politica inter-partidica. Insusi premierul Ungureanu vine de la PNL.

In schimb despre Traian Basescu se poate afirma cu siguranta ca nu a fost ca membru de partid decat social- democrat. El si-a dat demisia din PD inainte ca acesta sa treaca de la socialisti la populari.

La celelalte partide se regasesc situatii relativ asemanatoare. Oamenii s-au auto-transferat de la un partid la altul. Liberalii de azi provin din partide diferite, incepand de la PNL, aripa Campeanu, la PL-aripa tanara, de la PAC la Alternativa Romaniei, de la APR-ul fondat de Teodor Melescanu cu oameni din PDSR pana la oameni fugiti de la PSD, cum ar fi Dan Mihalache, actualul purtator de cuvant al PNL. Pana si Ion Iliescu a fost obligat de-a lungul timpului sa-si schimbe carnetul de partid intrucat partidul si-a schimbat numele.

Un intreg tratat s-ar putea scrie despre transferul sau migratia politica. Asa stand lucrurile, oare de ce se mira lumea cand un biet primar trece de la un partid la altul? Nu exista ideologie pura pentru ca nu exista diferente perceptibile la nivelul cetateanului de rand intre ideologii. Nu exista diferente intre partide pentru ca specia doctrinarilor este pe cale de disparitie. In paranteza fie spus, Sorin Frunzaverde, avea stofa de doctrinar de cea mai buna calitate. El a tras PD-ul din sanul stangii socialiste la sanul dreptei crestin democrate. Cati inteleg ce inseamna acest lucru? Nici daca ar fi obligati sa faca un mic stagiu pe la fiecare partid nu multi cetateni cu drept de vot ar reusi sa inteleaga diferentele dintre partide. Toate sunt o apa si-un pamant.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

De ce coagulare și nu unificare?

Asculta acest articol Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu de câte ori are ocazia vorbește despre “coagularea dreptei”. Termenul a prins

Sigla Informatia Zilei

UDMR, un partid invidiat

Asculta acest articol     Victoria zdrobitoare a USL la alegerile din 2012 a diminuat rolul UDMR în parlament. Începând din