Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Trebuie luate în serios doar atacurile interne

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În cazul partidelor politice, pentru a ne face o corectă idee despre ce fac și cum sunt ele cu adevărat trebuie luate în serios numai atacurile interne. Așadar, contează ce spun adversarii din PSD ai lui Liviu Dragnea despre PSD și contează ce spun adversarii din PNL ai lui Ludovic Orban despre PNL.

Ce părere au liderii respectivi despre atacurile la adresa lor? Dragnea afirmă că ei sunt în slujba lui Klaus Iohannis și fac rău partidului.

Ludovic Orban, tot mai atacat din interior, avertizează: “Nu voi tolera niciun atac împotriva conducerii partidului!”.

Fiecare cetățean onest știe că dreptatea este de partea celor care atacă în cunoștință de cauză, din interior. Ei au acces la toate informațiile, văd cum este condus partidul, știu cum sunt numite anumite persoane pe funcții, știu ce se ascunde după declarațiile publice ale liderilor. Criticii din interior știu cum se iau deciziile, în beneficiul cui se iau anumite hotărâri fie în guvern, fie în parlament. Știu cum sunt conduse ministerele și instituțiile, cunosc slăbiciunile sistemului, ale guvernării în general.

În cazul PNL, acest partid fiind în opoziție, criticii interni cunosc capacitatea sau incapacitatea conducerii, în mod expres capacitatea președintelui Ludovic Orban de a face din PNL o alternativă la actuala guvernare.

Cum se face că aproape în același timp sunt contestați liderii ambelor partide? Nemulțumirile s-au acumulat în egală măsură în PSD și PNL. Aceste nemulțumiri au răbufnit la suprafață pentru că și într-o parte și în alta anumite persoane au simțit că așa nu se mai poate? Sau este vorba doar despre o luptă internă pentru putere? Poate fi vorba și despre una și despre alta.

PSD are responsabilitatea guvernării. Liderii din teritoriu în mod cu totul special, lovindu-se zi de zi de probleme concrete, au simțit că lucrurile merg într-o direcție greșită. Se iau decizii în afara partidului, de către un grup restrâns avându-l în centru pe Liviu Dragnea. Acele decizii urmăresc interese de grup mai mult decât interese de partid, ca să nu vorbim despre interesele generale ale societății.

PNL nu este la guvernare, dar de la lider se așteaptă să conducă partidul în așa fel încât să ajungă la guvernare prin câștigarea alegerilor. După cât de prost guvernează PSD, ar fi de așteptat ca PNL să urce în sondaje, să reprezinte speranța pentru o guvernare mai bună. Pentru că lucrul acesta Ludovic Orban nu reușește să-l facă, i se cere demisia.

Greșeli nu fac doar cele două partide mari. În ALDE, de pildă, Varujan Vosganian lansează teza despre candidatura la prezidențiale a lui Tăriceanu doar în contul partidului.

Același politician, de altfel bine pregătit profesional, cu o capacitate intelectuală cu mult peste medie, este același Varujan Vosganian care, în anul 2000, a susținut că CDR, format doar din PN|CD și Alternativa României, poate câștiga ca alianță peste 10 procente. PN|CD și Alternativa României au obținut împreună 7% și țărăniștii au rămas de atunci în afara parlamentului. Acum vedem că îi dă sfaturi lui Tăriceanu. Critica, lupta pentru putere în interiorul partidelor, declarațiile publice împotriva colegilor, a conducerii, iau forme diferite în cazul fiecărui partid, însă au un punct comun: sunt semnele clare ale incapacității liderului de a-și conduce partidul în mod corect, spre binele tuturor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)