Image 1
Image 2

RÂURI CURATE

Trei râuri din județul Satu Mare, cuprinse într-un proiect ecologic la care se implică numeroși tineri

O frumoasă locație din incinta Zonei Ecoturistice „Magia Someșului”- Odoreu a fost gazda evenimentului organizat de Asociația Ecologică și Umanitară „Copacul vieții” Satu Mare, sub egida evenimentului ecologic 2 Februarie-Ziua Mondială a Zonelor Umede, în scopul lansării proiectului „Școli salvatoare de râuri”...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…proiect derulat prin Programul ERASMUS+2023, în perioada  septembrie 2023-august 2025.

 

Implementat în România de către Asociația Copacul  vieții, proiectul îi are ca parteneri pe: Asociația PET Kupa și  Federația  Serviciilor și Producătorilor de Mediu – Ungaria, Asociația pentru Protecția Naturii – Serbia și Școala Gimnazială Drugeth, Ucraina.

 

 

Va fi realizată o rețea de școli salvatoare de râuri

 

 

Festivitatea a fost deschisă de către coordonatorul de proiect Elisabeta Békéssy-președintele Asociației ,,Copacul Vieții” care, pentru început a mulțumit  participanților  pentru participarea numeroasă la eveniment: în calitate de gazdă Pop Dumitru, primarul comunei Odoreu, din partea Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare – Ienei Timea, Vonet Ramona, Capac Cristina, Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, -Mașca Adrian, Inspectoratul Școlar Județean – Săsăran Mariana, inspector de Biologie, Serviciul Teritorial de Arii Naturale Protejate Satu Mare – Culda Adriana-sef Serviciu și consilierii Petric Vasile și Petric Ramona, ONG-uri de mediu- Societatea Carpatină Ardeleană – Cizma Beáta, Asociația Multisalva- Fülöp Szabolcs, directorii și profesorii coordonatori ai celor 11 școli participante la proiect (Școala Gimnazială „Csüry Bálint” Agriș, Liceul de Arte „Aurel Popp”, Școala Gimnazială „Bem József” Cărășeu, Școala Gimnazială Turulung, Școala Gimnazială Halmeu, Școala Gimnazială „Viorel Sălăgean” Beltiug, Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Moftinul Mic, Școala Gimnazială Oar.

 

După adresarea cuvintelor de bun venit de către edilul comunei Odoreu, a urmat prezentarea ariei naturale protejate Sit Natura 2000 Someșul Inferior precum și a proiectului de către Elisabeta Békéssy.

 

În esență, scopul proiectului este cunoașterea efectelor poluării cursurilor de apă, a utilizării excesive a plasticului, a importanței reciclării deșeurilor de plastic. Toate aceste informații vor fi oferite prin intermediul manualelor didactice ajutătoare. Participanții la proiect – elevi și profesori – vor cunoaște rolul economic, ecologic și cultural al râurilor,  sursa deșeurileor de plastic, comportamentul acestora în natură precum și  modalitățile eficiente de rezolvare  a problemelor de mediu generate.

 

Dintre activitățile care vor urma amintim: realizarea unei rețele de școli salvatoare de râuri formată din 11 școli situate în localitățile limitrofe râurilor Someș, Crasna și Tur, achiziționarea unei „valize” cu  echipamente și unelte de lucru (aparat de topit, de perforat, de lipit, fier de călcat, uscător de păr, trusă de pensule, vopsele pe bază de apă) necesare  pentru partea de lucrări practice, ore de educație ecologică pe 4 teme: protecția mediului în general, biodiversitatea râurilor, gestiunea  deșeurilor,  metode de bune practici în reutilizarea deșeurilor reciclabile, adoptarea unei porțiuni de râu de către fiecare școală, acțiuni de ecologizare, aplicații practice, tabără ecologică de trei zile în Ungaria pe malul Tisei.

 

În partea a doua au urmat discuțiile libere pe seama temei proiectului. Toți participanții au luat cuvântul exprimându-și bucuria implementării în județul nostru a unui proiect de mediu care se adresează în special tinerilor și prin tineri părinților și comunității per ansamblu cu scopul conștientizării în rândul acestora a importanței protecției râurilor și a biodiversității.

 

La final a urmat activitatea de observații ornitologice pe malul brațului mort revitalizat al râului Someș din vecinătatea locației evenimentului. În scurt timp au fost identificate câteva exemplare de cormoran și rață sălbatică.

 

CITEȘTE ȘI:

Sătmărenii s-au debarasat de 18 tone de deşeuri electrice şi electronice

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with