Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Trei romanciere nonconformiste vizitează Satu Mare vinerea viitoare

Cele patru romane care vor fi lansate
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Cele patru romane care vor fi lansate
Cele patru romane care vor fi lansate

    Un val de tinereţe şi nonconformism a împrospătat în ultimii ani scena literară românească. Încep să apară tot mai multe cărţi care, în loc să fie pretext de evadare din cotidian, se inspiră copios din ceea ce trăim zi de zi, arată chipul noilor generaţii şi nu se feresc de cuvinte tari.

Noua generaţie de autori ştie să facă un spectacol antrenant din lansările de carte, îşi promovează creaţiile prin reţelele sociale de pe Internet şi are inteligenţa să-şi apropie generaţia tânără, fără a face rabat de la calitatea scriiturii şi fără a se feri de teme dificile.

Cristina Nemerovschi, Lorena Lupu şi Corina Ozon ne vor arăta noul chip al literaturii române de azi, într-un eveniment intitulat “Vineri 13 ca la carte”, organizat vinerea viitoare de Centrul Cultural G.M. Zamfirescu şi District 15 în parteneriat cu editura bucureşteană Herg Benet. Vor fi lansate patru cărţi recent apărute: “Păpuşile” şi “Cum a ars-o Anghelescu o lună ca scriitor de succes” de Cristina Nemerovschi, “Dona Juana” (ediţia a II-a) de Lorena Lupu şi “Zilele amanţilor” de Corina Ozon. De asemenea cei prezenţi vor putea asista la spectacolul “Povestiri din Miserupia”, one-woman show conceput şi jucat de Lorena Lupu. Seara urmează să continue cu un Video&Sound Party cu Anne Rajko.

Cristina Nemerovschi scrie despre tinerii rebeli

Supranumită de critici „rebela literaturii române de azi“, licenţiată în Filosofie, cu un master despre L. Wittgenstein, Cristina Nemerovschi a debutat în 2010, cu romanul “Sânge satanic”. Cartea a reprezentat atât un succes de critică, dar mai ales de public, ediţia a 2-a apărând doar câteva luni mai târziu. În numai un an, romanul s-a impus ca un adevărat fenomen social, consacrând un nou stil în literatura tânără şi inspirând numeroase manifestări artistice: poezie, piese de teatru, visual art, muzică. Cartea a primit referinţe elogioase, fiind comparat cu opere-cult ale unor autori precum J. D. Salinger, Henry Miller, Irvine Welsh, Chuck Palahniuk, Bret Easton Ellis sau Anthony Burgess, şi a fost distins cu premiul Tiuk! pentru debut, cu titlul Cartea anului 2011, nominalizare la titlul Cartea anului 2010, ales printre finaliştii Premiers Romans En Lecture. Ediţia a 3-a apare în 2013, la editura Herg Benet.

cristina

Avea să fie primul episod al unei trilogii despre lumea rebelă a rockerilor, continuată cu romanele “Ani cu alcool şi sex” (2012) şi “Rezervaţia unicornilor” (2014). Alte cărţi ale Cristinei Nemerovschi: “Pervertirea” (2012), “nymphette_dark99” (2013), “Ce facem cu România?” (2013).

Cărţile care vor fi lansate la Satu Mare marchează direcţii noi în creaţia autoarei. “Cum a ars-o Anghelescu o lună ca scriitor de succes” este un pamflet necruţător la adresa stării de lucruri din lumea literară, iar “Păpuşile” explorează o mare iubire neconvenţională şi propune o meditaţie profundă asupra dragostei şi morţii.

Lorena Lupu şi mitul Donei Juana

Lorena Lupu s-a născut în Sfântu Gheorghe, jud. Covasna. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, Secţia Actorie. În 2006, debutează atât în teatru cu rolul principal din “Război cu Troia nu se face” de Jean Giraudoux (la Teatrul Mic Bucureşti), cât şi în literatură, cu romanul autoficţional “Rondo Capriccioso”. Mai publică “Bătăuşu’ de câmpi” (2007), experimentul literar–fotografic “Hyde Park” (2009), în colaborare cu Dinu Lazăr şi în 2012 revine în atenţia cititorilor cu romanul erotic “Dona Juana”, a cărui ediţie a doua va fi lansată în evenimentul de la Satu Mare. A lucrat ca jurnalist la reviste renumite (Playboy, Vice, Tabu), realizând interviuri cu multe vedete muzicale şi artistice.

10733818_10152852086543139_7028747103648962633_o

“Dona Juana” îşi propune să valorifice mitul donjuanesc într-o variantă feminină, creând un personaj de o rară senzualitate şi un stil de viaţă extrem de liber. Este şi o poveste despre prietenie, loialitate şi căutarea fericirii, dar şi o radiografie eclatantă a vieţii de noapte din Bucureşti, cu personajele ei aparte.

“Povestiri din Miserupia” este povestea unei fete care luptă cu o sumedenie de abuzuri, atât în familie, cât şi în afara ei. Despre geneza textului Lorena spune: “Documentam un reportaj despre victimele traficului de carne vie. Am fost într-un astfel de adăpost, nu foarte departe de Bucureşti, şi am intrat în vorbă cu câteva fete proaspăt recuperate de peste hotare. Ei bine, copilele astea, majoritatea  de o inocenţă  sfâşietoare, contraziceau toate ideile fixe pe care le-am putea avea tu, eu, sau oricine altcineva, la auzul cuvântului prostituată. Erau dureros de lipsite de apărare şi extrem de vulnerabile – şi asta a fost direcţia pe care am mers cu personajul.”

Corina Ozon şi romanul ei pornit pe Facebook

Timişoreancă adoptată cu dragoste de Bucureşti, Corina Ozon are 10 ani de jurnalism de investigaţie în presa scrisă (ziarul „Ora”) şi televiziune (Antena 1), şi un update de 2 ani în producţie TV (Intact Media Group), urmaţi de alţi 10 ani la PR&Comunicare. Romanul ei de debut, “Zilele amanţilor”, povestea unui trio amoros clasic, s-a născut dintr-o serie de postări pe blogul autoarei, care au avut mare succes pe Facebook şi  s-au transformat, încet-încet, într-un roman scris pe trei voci, în monologuri paralele, foarte realist, fără perdea, dar şi fără violenţe gratuite de limbaj. Cartea a fost un mare succes în librării şi la vânzările online, susţinută din plin de experienţa de PR a autoarei, care i-a făcut o promovare intensă în social media.

corina

Evenimentul “Vineri 13 ca la carte” are loc în seara de 13 februarie, începând cu ora 20, la District 15.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with