O parte dintre angajaţii feroviari au declanşat miercuri dimineaţa un protest spontan, o serie de trenuri fiind oprite în şapte regionale, mai puţin Constanţa, a informat CFR SA.
“Compania Naţională de Căi Ferate ‘CFR’ SA informează că o parte dintre angajaţii feroviari au declanşat un protest spontan începând cu ora 7, acţiune care afectează graficul de circulaţie al trenurilor. Călătorii sunt rugaţi ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, la telefon 021/9521”, afirmă compania.
Printre regionalele pe care trenurile sunt oprite se numără Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Iaşi şi Galaţi.
Potrivit unui comunicat al companiei, protestul are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017 — 2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor.
“Menţionăm faptul că administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui Acord până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018 pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei după expirarea pe 21 martie 2017 a contractului colectiv de muncă”, spune CFR SA.
Conform sursei citate, conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federaţiile sindicale reprezentative (semnatare ale contractului colectiv) şi a respectat termenele legale pentru elaborarea şi promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administraţie (CA) şi aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) şi transmis ministerelor pe circuitul de avizare şi aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern.
“Compania Naţională de Căi Ferate ‘CFR’ SA menţine deschis dialogul social şi negocierile transparente cu reprezentanţii federaţiilor sindicale pe marginea definitivării Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pentru perioada 2017-2018, astăzi fiind programată o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15:00. De asemenea, compania atrage atenţia salariaţilor că această formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor. Compania Naţională de Căi Ferate ‘CFR’ SA cere scuze pasagerilor pentru disconfortul creat de acest eveniment şi îi asigură că se depun toate eforturile astfel încât să asigurăm condiţii optime de reluare a circulaţiei trenurilor”, se spune în comunicat.
Trei trenuri, dintre care unul internaţional, sunt oprite în staţii din Harghita, în urma grevei spontane declanşate miercuri de angajaţii CFR, nemulţumiţi de nivelul salariilor şi de inechităţile din grila de salarizare.
Liderul de sindicat Cosmin Sorin Micloş a declarat că angajaţii au venit la serviciu, au semnat condica, dar refuză să lucreze, din cauza faptului că nu există un contract colectiv de muncă, iar inechităţile din grila de salarizare sunt foarte mari.
‘Am făcut grevă spontană, nu avem contract colectiv de muncă, s-a ajuns la situaţia în care un soldat ia mai mult decât un ofiţer, dacă ar fi să ne raportăm la Armată. Adică eu, impiegat de mişcare, cu 16 ani vechime, impiegat care concură la siguranţa circulaţiei iau mai puţin decât un acar, care este, efectiv, este un ‘soldat’ în CFR. (…) Sunt inechităţi, s-au încălcat clasele de salarizare. (…) 40 la sută din angajaţii CFR suntem la salariul minim pe economie. Asta e principala problemă, că nu avem contract colectiv de muncă, este o degringoladă, vine unul care se angajează acum şi ia cât unul cu 20 de ani vechime’, a explicat Cosmin Sorin Miclos citat de Agerpress.
Potrivit sursei citate, în staţiile din Harghita sunt oprite trei trenuri care, la momentul declanşării grevei se aflau în mişcare. Este vorba de trenul internaţional Korona, care vine de la Budapesta, oprit în staţia Izvoru Olt şi de două trenuri Regio, care se află în staţiile Sâncrăieni şi Tuşnad Sat.
Fii primul care comentează