Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ION ILIESCU

Tribunalul București a anulat certificatul de revoluționar al lui Ion Iliescu

Tribunalul București anulează certificatul de revoluționar al lui Ion Iliescu
Tribunalul București a anulat certificatul de revoluționar al fostului președinte Ion Iliescu, pe motiv că acesta a deținut funcții de conducere în cadrul Partidului Comunist, decizia fiind posibil de contestat.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Tribunalul București a admis recent o cerere depusă de Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist, dispunând anularea certificatului de revoluționar al fostului președinte Ion Iliescu. Decizia, însă, nu este definitivă și poate fi contestată.

 

 

În hotărârea sa, instanța a dispus anularea certificatului LRM-I seria 00011, emis pe numele lui Ion Iliescu, argumentând că acesta nu îndeplinește condițiile legale necesare pentru a beneficia de statutul de „luptător în Revoluție”. Potrivit tribunalului, decizia poate fi atacată, iar contestația va fi judecată în instanțele superioare.

 

 

 

Acțiunea Secretariatului de Stat și Motivele Anulării Certificatului

Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist a început demersurile de anulare a titlului de „luptător pentru victoria Revoluției din 1989” al lui Ion Iliescu încă din iunie 2022. Motivul principal invocat de autoritățile române este legătura fostului președinte cu Partidul Comunist Român (PCR), în cadrul căruia a deținut funcții importante. Conform documentelor publice, Ion Iliescu a fost membru al PCR din 1953 și a avansat rapid în ierarhia partidului, ajungând în 1971 să fie secretar al Comitetului Central al PCR.

 

 

Comisia din cadrul Secretariatului a argumentat că funcțiile de conducere deținute de Iliescu în cadrul PCR îl fac incompatibil cu statutul de revoluționar, conform Legii nr. 341/2004. Această lege interzice acordarea titlurilor de „luptător în Revoluție” persoanelor care au deținut funcții de conducere în perioada regimului comunist.

 

 

 

Ce Pierde Ion Iliescu în urma Retragerii Certificatului de Revoluționar

Retragerea certificatului de revoluționar vine cu mai multe consecințe pentru Ion Iliescu. Persoanele care beneficiază de acest statut au acces la o serie de facilități, printre care:

Prioritate la achiziționarea sau închirierea de locuințe din fondul de stat.
Reduceri și facilități pentru credite imobiliare.
Medicamente gratuite și acces gratuit la sanatorii și baze de tratament.
Transport urban gratuit pe mijloacele de transport în comun.
Scutirea de taxe și impozite pe clădiri și terenuri.
Posibilitatea de a cumula pensia cu orice alte venituri.
Retragerea acestui certificat înseamnă, în mod implicit, pierderea acestor beneficii.

 

 

 

 

Controversele Legate de Activitatea Politică a Lui Ion Iliescu

Ion Iliescu, care a condus România în trei rânduri, a fost președinte al FSN după căderea regimului Ceaușescu (22 decembrie 1989 – 1992), iar apoi a fost ales președinte între 1992-1996 și 2000-2004, rămâne o figură controversată în politica românească. De-a lungul carierei sale, Iliescu a fost trimis în judecată de două ori în dosarul Revoluției din 1989, acuzațiile aduse fiind legate de responsabilitatea sa în privința violentelor evenimente din timpul Revoluției. Dosarele au fost, însă, întoarse de instanțe pentru refacerea anchetei.

 

 

De asemenea, în ianuarie 2025, Iliescu a fost inculpat pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, dosar reluat de procurori. În această cauză, fostul președinte este acuzat că, împreună cu Petre Roman, a orchestrat o politică de represiune împotriva populației civile din București.

 

 

Ion Iliescu a împlinit 95 de ani în martie 2025 și nu a mai apărut public din 2017, când a fost audiat la Parchetul General în Dosarul Revoluției.

 

 

 

Retragerea certificatului de revoluționar al lui Ion Iliescu marchează o etapă importantă într-o serie de controverse legate de rolul său în istoria recentă a României. Cu toate că decizia tribunalului nu este definitivă, aceasta reflectă un context juridic și politic complicat, în care figura fostului președinte continuă să fie subiect de dispute legale și sociale.

 

 

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*