Una din cele mai originale și populare trupe pop-rock din România, remarcată în cei 17 ani de existență ai săi prin combinația spumoasă dintre piesele romantice și cele cu mesaj social sau satirice, Taxi vine la Satu Mare sâmbătă, 5 noiembrie, pentru un concert special în noua sală de evenimente a Clubului Poesis.
În prezent, Taxi înseamnă: Darius Neagu (tobe), Kerezsi Csongor (chitară bas), Cantemir Neacșu (chitară electrică), Vicky Sava (voce), Daria Corbu (voce), Mugurel Coman (clape) și Dan Teodorescu (voce, chitară acustică).
Concertul TAXI de la Poesis are loc de la ora 20:00. Până în data de 1 noiembrie biletele se pot cumpăra la un preț promoțional de 50 de lei. Rezervări se pot face la 0744 127 595. Biletele se pot procura de la recepția Hotelului Poesis din Satu Mare.
Cu “Luna” la Eurovision
Taxi s-a înființat pe 13 martie 1999, în București. Dan Teodorescu, compozitor, textier, vocalist și lider al trupei, l-a recrutat inițial pe Adrian Borțun, cu care mai cântase în trupa Altceva. Borțun l-a cooptat pe fostul său coleg de trupă de la Sarmalele Reci, Andrei Bărbulescu, iar Dan l-a adus pe George Pătrănoiu. Și astfel s-a născut trupa Taxi.
Primul cântec de succes al trupei a fost “Criogenia salvează România”, care a adus fani chiar și printre membrii clasei politice române. Tot în 1999, trupa a fost nominalizată la Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia, iar în noiembrie a fost lansat albumul de debut, “Jumătate de album”.
La scurt timp după aceea, plecarea lui Andrei Bărbulescu a lăsat loc unui nou membru, toboșarul Lucian Cioargă, iar în această nouă formulă grupul Taxi a participat la concursul Eurovision din anul 2000, cu piesa “Luna”, obținând locul 17. Deși a fost cea mai bună clasare a României de până atunci, membrii trupei nu au fost mulțumiți și au compus un cântec ironic la adresa acestui concurs, pe care l-au numit “E.B.U. – European Broadcasting Union”.
De dragoste și umor
În luna martie 2000 au fost lansate piesele “Doi zero zero zero” și “Jumătatea mea”. Acestea au fost apoi lansate pe albumul “Trag un claxon”, apărut pe 21 iulie 2000. Au urmat și alte hituri, precum “Comunitaru”, melodie care făcea referire la câinii vagabonzi adunați în perioada respectivă de pe străzile Bucureștiului și ulterior eutanasiați.
În 2001 a ieșit pe piață albumul “Americanofonia”, acesta fiind și titlul unui cântec despre abundența expresiilor americane intrate în limba română. Elementele sociale și ironia se regăsesc și în următoarele albume ale trupei: “De cursă lungă” (2002), “C” (2003) și “Politica” (2004). Albumul “Politica” a apărut chiar în timpul campaniei electorale din 2004, un material satiric ce conține piesele “Aici sunt banii Dumneavoastră”, “Noi cu cine votăm”, “Domnule Fost” sau “Situația din Țară”.
În 2007 apare albumul “Romantica”, acesta cuprinzând douăsprezece piese de dragoste, cu numeroase colaborări: Cheloo, Dax, Mihaela Rădulescu, Melania Medeleanu, Adelin Petrișor și Cristian Grețcu. Pentru videoclipul melodiei “Dragostea ca o pereche de pantofi”, designerul Mihai Albu a creat special o pereche de pantofi unicat, care apar și pe coperta albumului. Printre celelalte melodii incluse în “Romantica” se regăsesc și “Te caut în toate femeile”, “Stelele care cad”, “Ploaia pe mare” sau “Învață-mă să iubesc”.
Taxi a lansat și alte piese pline de umor, precum “Probleme de memorie” – o melodie “aniversară”, celebrând cei 10 ani ai trupei, “Adrenalina”, “Niște răspunsuri”, “E criză” și “Citez din Tupac”.
“Cele două cuvinte”, un succes european
Cel mai recent album, “Cele două cuvinte”, lansat în 2011, s-a bucurat de un succes enorm. Single-ul ce dă și numele albumului a avut parte de un videoclip inedit, în care 26 de bărbați celebri din România se luptă cu greutatea rostirii a două cuvinte. Cele două cuvinte au avut un asemenea succes, încât melodia a fost tradusă în mai multe limbi, înregistrată și cântată de artiști din Moldova, Polonia și chiar Suedia.
Pornind de la această melodie s-a născut și proiectul “Those three words” (thosethreewords-project.com), prin care oricine își poate înregistra propria versiune a cântecului și îl poate trimite apoi persoanei iubite.
Primăvara smereniei cu Taxi
În primăvara acestui an, trupa Taxi a revenit în atenția românilor după controversa iscată de clipul piesei “Despre smerenie”.
Trupa Taxi lansase videoclipul “Despre smerenie” pe 7 aprilie, împreună cu prietenii, printre care Andi Vasluianu, Ştefan Bănică, Andreea Esca şi alte celebrităţi din ţară, clip în cadrul căruia aceste 33 de vedete repetau pe rând versul “Dumnezeu preferă lemnul si spaţiile mici”. Formaţia a retras videoclipul de pe Youtube în urma solicitării lui Grigore Leşe de a fi scos din videoclip.
În varianta nouă, lansată în luna mai, apar aceiaşi artişti (în afara lui Grigore Leşe), plus încă 35 de persoane publice, care s-au alăturat trupei în demersul de promovare a modestiei creştine. Astfel, în loc de 33 de prieteni ai formaţiei, acum videoclipul beneficiază de participarea a 67 de invitați.
Autor al melodiilor şi versurilor Taxi, Dan Teodorescu spune în această piesă că a avut un vis, pe care îl analiza în cadrul primei variante a videoclipului împreună cu Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianţu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ştefan Bănică, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oţil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoş, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieş, Emilia Popescu, Grigore Leşe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc.
În noua variantă din care Grigore Leşe nu mai face parte, conform solicitării acestuia, versul “Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici” este repetat şi de Marian Râlea, Andrei Aradits, Marius Florea Vizante, Cătălin Mitulescu, Pavel Stratan, Cristian Hrubaru, Ovi, Adrian Daminescu, Alin Dincă, Radu Gheorghe, Dana Dorian, Flavius Buzilă, Ivan Patzaichin, Dan Finţescu, Tudor Ionescu, Carmen Tănase, Aurelian Temişan, Alina Manole, Nico, Marius Baţu, Mike Godoroja, Benone Sinulescu, Ada Condeescu, Cristi Greţcu, Stela Popescu, Dragoş Bucurenci, Daniel Iordachioae, Florin Ristei, Marius Manole, Monica Davidescu, Ioan Gyuri Pascu, Cosmin Vaman, Bebe Cotimanis, Mihai Petre, Kempes. Această mobilizare arată succesul și reputația trupei, care și-a făcut un renume din modul în care comentează problemele sociale.
Premii ale trupei: Cel mai bun mesaj al anului 2011 – ”Cele două cuvinte”; Cel mai bun cântec pop rock al anului 2011 – “NonStop”; Cel mai bun album pop rock al anului 2007 – “Romantica”; Cel mai bun album pop-rock al anului 2001 – “Americanofonia” (toate acordate de Radio România Actualități) și, chiar la debut, “Cel mai bun grup – revelația anului 1999.
Versurile pieselor trupei Taxi, un spectacol în sine
Încă de la începuturile sale, Taxi s-a făcut remarcată prin versurile pline de umor și observație socială acidă. Iată, de exemplu, pentru cei care nu-și mai amintesc, versurile primei piese de succes lansate de Dan Teodorescu și trupa sa:
Criogenia salvează România (1999)
Hai să ne băgăm cu toții
În niște frigidere mari
Să ne congelăm
Pentru vreo sută de ani
Și să-i așteptăm
Liniștiți p-americani.
Poa’ să vină japonezii,
Poa’ să vină și nemții
Să ne facă reforma
Că noi nu avem pretenții,
Doar atât le vom cere –
Să nu ne uite-n frigidere…
Criogenia salvează România
Hai să ne congelăm cu toții
Până-n 2100 și ceva…
Nu ne mai trebuie mâncare,
Nu ne trebuie nici bere,
O să stăm cuminți pe spate –
O reală plăcere –
Și dac-avem destul freon
O să fie beton.
Toată țara congelată,
Nimeni n-o să muncească,
Nici Moldova, nici Ardealul
Și nici |ara Românească,
Viitorul e în față:
România la gheață!
Criogenia salvează România…
Un exemplu savuros al umorului trupei e piesa “E criză“, apărută în plină criză economică, în 2009:
1. Iubita mea, te rețin un pic și eu -/ Cre’ că o să fie nașpa, cre’ că o sa fie greu. / Nu știu dac-ai sesizat, da’ e o criză mondială, / Așa c-aleargă și tu prin casă, că nu tre’ să mergi la sală / Și nu tre’ să mergi din trei în trei zile la solar, / Că nu tre’ s-arăți de parc-ai locui în Kandahar / Și nu tre’ să-ți cumperi douăj’ de reviste colorate, / Că tot ce găsești într-una o să găsești în toate.
R: E criză! Nu te uita la mine ca pinguinu’ la baliză, e criză! Mai scoate foehnu’, epilatoru’ și placa de păr din priză, e criză! Dacă nu te potolești, te duc la psihanaliză, că e criză…
2. Iubita mea, te rețin un pic și eu -/ O să fie din ce în ce în ce în ce mai greu. / Criza asta e acută, criza asta e serioasă, / E mai mare decât aia pe care-o faci tu prin casă, / Deci, mai ușor cu mâncatul în oraș, pe undeva. / Mi-a venit o idee: ce-ar fi să gătești ceva? / Mai ușor cu cumpăratul, că tu cumperi agresiv, / Am impresia că suferi de shopping compulsiv.
3. Iubita mea, te rețin un pic și eu – / Că mă roade de mult timp și-am vrut să te-ntreb mereu: / Eu înțeleg că vrei șampon și săpun – că vreau și eu – / Da’ nu-nțeleg ce faci cu atâtea creme, pe cuvântul meu! / Ai creme de față, de mâini, de picioare, de zi și de noapte, creme hidratante, / Creme de baie, creme de slăbire, creme de masaj cu nu știu câte plante, / Creme gomaj, creme anti-rid, creme cu aloe vera, creme firmate. / Eu am o singură cremă de ras, goală pe jumătate…
R2: E criză! (…) / Da’ tu cu ce ai în poșetă poți să umpli o valiză. E criză! Da’ tu ești la fel de senină ca un pescăruș în briză. E criză! Da’ tu ești la fel de relaxată ca o morsă pe banchiză.. E criză!
Fii primul care comentează