Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

IMPACTUL ASUPRA PIEȚEI GLOBALE

Turcia interzice vremelnic importul de grâu

Autoritatea Turcă pentru Cereale (TMO) a stabilit prețurile de achiziție pentru grâul dur, grâul de panificaţie și orzul din recolta 2024.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Protejarea producţiei interne de cereale acum în prag de seceriş, face unele ţări să ia decizii în acest sens, fie şi pentru câteva luni de zile. În acest context poate fi integrată informaţia publicată recent de publicaţia Agroinfo.

 

Autorităţile turce au anunţat că vor interzice importurile de grâu din 21 iunie până cel puțin pe 15 octombrie. În acest fel, guvernul turc dorește să protejeze fermierii locali de fluctuațiile prețurilor, să asigure achizițiile interne de materii prime și să asigure prețuri avantajoase la pâine pentru procesatori și consumatori.

 

 

Contractele futures pe grâu la bursele din Chicago și Paris şi-au extins vineri (7 iunie 2024) pierderile până la minimele ultimelei luni, deoarece vestea interzicerii importurilor de către Turcia a slăbit perspectivele cererii și chiar a eclipsat îngrijorările cu privire la daunele cauzate culturilor din Rusia.

 

 

Pe Euronext (MATIF, Paris) grâul de panificaţie (BL2U4) din septembrie a pierdut vineri încă 7,75 euro/tonă, ajungând la 243,75 euro/tonă, cel mai scăzut nivel de la începutul lunii mai. În acelaşi timp, rapița a scăzut cu 10,25 euro/tonă, până la 464,25 euro/tonă, cădere care a anulat toate creşterile din ultimele două săptămâni.

 

 

Cel mai activ contract pe grâu de la Bursa din Chicago (CBOT) Wv1 a scăzut până la cel mai mic nivel din 6 mai, ajungând la 6,25-1/2 USD/bushel, cu aproape 1 dolar sub cotaţia de 7,20 USD/bushel.

 

 

Măsurile din Turcia ar urma să fie implementate pentru a „preveni ca producătorii noștri să fie afectați de scăderea prețurilor din cauza creşterii ofertei în perioada recoltei, pentru a satisface aprovizionarea cu materii prime necesare exporturilor noastre din producția internă și pentru a asigura stabilitatea pieței în favoarea producătorilor locali” se arată în declaraţia ministerul Agriculturii din Turcia.

 

 

Oprirea importurilor ar putea fi prelungită dincolo de 15 octombrie, în funcție de „condițiile pieței la acea dată”, a adăugat ministerul.

 

 

Autoritatea Turcă pentru Cereale (TMO) a stabilit prețurile de achiziție pentru grâul dur, grâul de panificaţie și orzul din recolta 2024. Aceste măsuri suplimentare vor împiedica fermierii turci să rămână în urmă din cauza scăderii prețurilor atunci când importurile încă intră pe piața internă în timpul sezonului de recoltare.

 

 

Acestă decizie va scoate un importator major de pe piața internaţională în prima parte a sezonului de comercializare, deoarece Turcia este o destinație cheie pentru grâul din regiunea Marea Neagră, în special pentru grâul rusesc, iar absența cererii turcești ar putea întări concurența pe alte piețe de export.

 

 

Reamintim că Egiptul a anunțat recent că va crește prețul subvenționat al pâinii, deoarece nu mai poate acoperi costurile ridicate cauzate de creșterea prețurilor la grâu pe piața mondială.

 

 

CITEȘTE ȘI: Pentru prima oară în istoria României, Guvernul a alocat 2% din PIB-ul țării pentru agricultură

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns