Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

FONDURI ANCPI

UAT-urile din judeţ solicită fonduri de 3.844.500 de lei pentru cadastrare

UAT-urile din judeţ solicită fonduri de 3.844.500 de lei pentru cadastrare
După cum am aflat de la Monica Ardelean-Prodan, directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Satu Mare, instituţia va încheia contracte de finanțare ....
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

….. a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale cu 41 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din cele 56 eligibile.

 

 

Cele 41 de localități care și-au exprimat intenția de a accesa fondurile puse la dispoziție de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) au solicitat, în total, 3.844.500 de lei. Lucrările de cadastru general sunt gratuite pentru cetățeni și se desfășoară în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF).
Aşa cum a precizat interlocutoarea noastră, este cea de a zecea sesiune de alocare de fonduri pentru realizarea activităţilor de cadastrare, care au început cu mare dificultate în insuficienţa topografilor, dar şi a sumelor considerate de prestatori ca fiind derizorii pentru lucrări se asemenea anvergură.

 

Potrivit situaţiilor la zi, într-un posibil top al unităţilor administrativ teritoriale ale judeţului în care activitatea de cadastrare se desfăşoară în ritm bun, putem menţiona comune precum: Terebeşti, cu 3.234 de hectare de teren, Vetiş cu 3.082 de hectare de teren, iar pe următoarele locuri putem nominaliza comunele Viile Satu Mare cu 2.096 de hectare şi Săcăşeni cu 2.059 de hectare cadastrate. Lista unităţilor administrativ teritoriale în care activitatea de cadastrare bate pasul pe loc, include peste 20 de comune, municipii şi oraşe.
Cu cele mai slabe rezultate ar trebui să nominalizăm comunele din Oaş, dar şi din alte zone. Iată câteva exemple: Agriş, Cămin, Căpleni, Lazuri, Petreşti, Pir, Porumbeşti, Certeze, Târşolţ, Turţ ş.a.

 

UAT-urile trebuie să găsească prestatori

Primarii interesați să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale pot încheia contracte de finanțare cu OCPI Satu Mare, începând din data de 06.03.2024.
Pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, UAT-urile care vor semna contracte de finanțare cu OCPI Satu Mare trebuie să găsească prestatori în termen de 60 zile de la data semnării contractului de finanțare.

 

În cadrul celei de-a zecea etape de finanțare, fiecare UAT eligibil poate primi până la 160.000 de lei pentru înregistrarea proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.Deschiderea cărților funciare este gratuită pentru cetățeni, fondurile necesare fiind asigurate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin OCPI Satu Mare.

 

În prezent, din totalul de 65 de UAT-uri din județul Satu Mare nu au fost cadastrate în proporție de sută la sută nicio comună, iar în alte 44 de localități se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale.
PNCCF are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene nerambursabile, dar și din bugetul local al primăriilor.

 

CITEȘTE ȘI:

 

SATU MARE: Acţiuni de donare de sânge la Oficiul de cadastru

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*