Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Prins la mijloc între două forțe politice aflate în război, UDMR va trebui la un moment dat să se decidă în ce direcție merge. Neimplicarea în campania pentru referendum l-a îndepărtat de USL. În același timp nu se poate spune că l-a apropiat de PDL. Democrat liberalii păstrează o anumită distanță din rațiuni electorale. Pe de altă parte Traian Băsescu are obligații față de eventualii adversari ai UDMR din țară și din Ungaria.

O asociere cu opoziția în situația în care USL va trece de 50% nu ajută cu nimic formațiunea condusă de Kelemen Hunor.

UDMR își va recăpăta rolul de mediator doar în situația în care USL nu trece de 50%. Din această cauză se mai păstrează o ușă deschisă între ele, destul de strâmtă, ca de la o debara. Pe zona partidului-complementar a apărut un nou concurent. După ce va intra în parlament, PP-DD va dori să intre la guvernare. Format din oameni atât de diverși, fără o ideologie, cei aleși își vor urma interesele proprii. Atât USL cât și PDL vor racola parlamentari din Partidul Poporului pentru a-și rotunji procentele.

În viitorul parlament adevăratul concurent al UDMR va fi PP-DD. Dan Diaconescu, mai precis cei din spatele lui, deja negociază în vederea lipirii de o majoritate confortabilă. Care va fi majoritatea? Ultimele sondaje dau constant un procent de 60%, când sunt comandate de USL și în jur de 50% când ele sunt comandate de PDL. Chiar dacă realitatea este undeva pe la mijloc, alianța celor trei partide este prima opțiune a alegătorilor.

Dacă PDL, sau mai nou coaliția forțelor de dreapta, are o strategie pentru câștigarea alegerilor din decembrie, această strategie nu poate lăsa UDMR-ul pe dinafară. PDL, PNȚCD, Partidul Forței Civice, plus PP-DD nu pot ajunge la guvernare fără UDMR, dar UDMR poate spera să ajungă la guvernare și fără ele. Cu condiția să se înțeleagă cu USL.

Are noua conducere a Uniunii capacitatea de a purta negocieri atât de subtile încât să nu supere nicio parte, nici alta? Nu știm în ce formă, Traian Băsescu are o influență mare asupra deciziilor pe care le iau partidele mai mici. Încă din 2005, de la atragerea partidului lui Dan Voiculescu în Alianța DA, președintele a știut manevra și a convertit voința liderilor politici din fruntea partidelor mai mici.

Ne întrebăm dacă UDMR  ar exclude cu desăvârșire orice șansă a PDL de a reveni la guvernare ar fi stat deoparte în timpul referendumului? Judecând după  apartenența la familia partidelor populare europene, prin atitudinea față de suspendarea președintelui, UDMR se înscrie clar în blocul partidelor pro-Băsescu.

Electoratul merge în aceeași direcție? O oarecare ruptură între alegătorii tradiționali și politica dusă de UDMR există și se va face simțită și la viitoarele alegeri. Mai mult decât altădată, se va face simțită lipsa de interes a alegătorilor maghiari și se va manifesta prin absenteism. Pe lângă negocierile cu partidele importante, liderii UDMR trebuie să refacă legăturile și să se împace cu propriul electorat, la fel de nemulțumit de măsurile de austeritate ale lui Emil Boc, de tăierile de salarii și pensii ca și întreaga populație a României.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Săptămâna liberalismului

Asculta acest articol     Cu două partide liberale, PNL şi PLR, dar şi cu numeroşi simpatizanţi independenţi, împlinirea unui număr