Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

FERMIERII ROMÂNI ÎNTRE TRADIȚIE ȘI INOVAȚIE

UE impune noi tehnologii agricole la care fermierii sătmăreni sunt mai reticenți

UE impune noi tehnologii agricole la care fermierii sătmăreni sunt mai reticenți
Noile tehnologii agricole precum No Till, Mini Till și Strip Till, care reduc intervențiile asupra solului, sunt adoptate de fermierii tineri din România
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Cu mai bine de 35 de ani în urmă, presa din România anilor aceia, aducea în atenţie publică informaţii “revoluţionare” din agricultura momentului. Cu siguranţă unii dintre cititorii ziarului nostru, cei care au vârsta de 45 – 50 de ani, îşi mai amintesc de faptul că, se vorbea despre o nouă tehnologie, diametral opusă cu cea convenţională. 

 

 

 

Specialiştii români au implementat experimental tehnologia care nu impunea ca obligativitate arătura mai mult sau mai puţin adâncă pentru anumite culture, ci permitea înfiinţarea culturilor fără arătură. În accepţiunea multor români, ştirea respectivă era considerată o utopie, ceva ce nu se poate aplica. Timpul a trecut şi mentalităţile s-au schimbat.

 

 

Avantaje ale tehnologiilor No Till, Mini Till și Strip Till 

 

 

Anii au trecut, generaţiile mai vârstnice de agricultori români au cam rămas la vechile tehnologii care includ aratul adânc, discuitul, grăpatul, tăvălugitul şi semănatul, iar generaţiile tinere de agricultori fiind mai receptive la nou, au acceptat noile tehnologii. De ani de zile, se vorbeşte despre: No Till, Mini Till și Strip Till. Acestea sunt déjà denumiri ale noilor tehnologii de lucrare a pământului, cu intervenţii minime. Unii utilizatori ai acestor tehnologii susţin că a nu face tradiţionalele arături adânci – conveţionale, înseamnă cheltuieli mai reduse, pe fondul folosirii altor sisteme de utilaje, comparativ cu cele tradiţionale, protejarea solului menţinerea unei mai bune capilarităţi, comparativ cu procedurile convenţionale, reducerea posibilităţilor de înmulţire a buruienilor, creşterea posibilităţilor de înmulţire a râmelor în sol ş.a.

 

 

Fermierul Sergiu Spinei, din zona de Sud a României, a declarat presei: „Practic o agricultură performantă pe care o implementează un număr mic de producători de la noi, cu părere de rău. Atunci când am început să mă implic în agricultură aveam 3 mii de hectare de teren arabil și 600 de hectare de livezi, dar la moment, am rămas doar cu 560 de hectare de pământ arabil. De circa 8 ani implementez sistemul No-till și Mini-till de lucrare a solului. Dacă cineva crede că agricultura este profitabilă, eu cred că nu este chiar așa. Dacă te apuci să faci agricultură, atunci nu te mai poți lăsa de ea, ori falimentezi, ori faci tot posibilul ca să fii cel mai bun.” Producătorul spune că a trebuit să implementeze tehnologiile de conservare a apei în sol din mai multe motive, inclusiv din cauza schimbărilor climatice, dar şi din cauza că lipsesc oameni care să muncească și specialiștii calificați.

 

 

Noile tehnologii sunt acceptate cu mai multă uşurinţă de către tineri, cei care caută să facă performanţă ţinând pasul cu noul, cu tehnologiile revoluţionare, în vreme ce fermierii trecuţi de 50 – 60 de ani, din păcate majoritari şi la noi în judeţ, manifestă reticenţă în implementarea noului, în trecerea de la agricultura convenţională, la agricultura nonconvenţională. Din pură curiozitate gazetărească, am contactat câţiva fermieri sătmăreni pentru a le solicita părerea cu referire la tehnologiile No Till, Mini Till și Strip Till. În funcţie de vârsta fermierului intervievat, depinde răspunsul, fapt ce-l veţi remarca şi dumneavoastră.

 

 

Opinii ale fermierilor 

 

 

Porumbovics Gellert, crescător de vaci din rase de lapte în Turulung, face parte din categoria tinerilor. Se include în categoria de vârstă sub 40 de ani, fiind implicat inclusiv în producţia vegetală pentru a-şi produce cu eforturi proprii marea masă a furajelor necesare celor peste 300 de bovine pe care le deţine. Acesta ne-a spus cu o naturaleţe debordantă, că de 5 – 6 ani, lucrează terenurile destinate sectorului vegetal, după tehnologiile convenţionale şi neconvenţionale, dar accent mai mare a pus şi pune pe tehnologiile care protejează solul din mai multe considerente. Dacă până acum, spunea interlocutorul nostru, despre râme se vorba în grupurile de pescari, iată că, de o vreme, se vorbeşte şi în agricultură. Puţini se gândesc la faptul că, prin arăturile adânci de toamnă, de primăvară sau de vară, pe lângă faptul că se distrug capilarele din sol, care se refac cu mare dificultate în timp, se decimează râmele, acele vietăţi care, prin activitatea lor îmbunătăţesc conţinutul de humus din sol. Se pot spune multe despre noile tehnologii, care pot fi aplicate prin deţinerea utilajelor specific. Dacă la efectuarea lucrărilor se înregistrează economii, se fac cheltuieli pentru achiziţia utilajelor complexe. La Turulung, folosirea tehnologiilor No Till şi Mini Till dau rezultate bune.

 

 

Mihai Bârle, crescător de bovine din rase de lapte pe raza comunei Moftin, satul Ghilvaci, face parte din categoria persoanelor care este în drum spre … vârsta de pensionare. Acesta ne-a spus că, a auzit despre tehnologiile enumerate, dar personal nu le foloseşte. El a învăţat agricultura convenţională cu arat, discuit, grăpat, tăvălugit şi semănat. Lucrează terenuri aşa numite mai grele, cu un conţinut mare de argilă, fapt ce-l duce cu gândul la un posibil eşec fără folosi tehnologiile convenţionale. Este aproape sigur că, noile tehnologii se pot folosi pe terenurile mai uşoare, cu un conţinut mai mare de nisip. Natura este cea care-l poate face pe fermier să opteze pentru una din tehnologiile care se pretează în funcţie de amplasamentul şi structura solei agricole.

 

 

Vasile Cherecheş, fermier care este implicat în producţia vegetală pe raza comunei Apa, este déjà pensionar, cunoaşte detalii despre aceste noi tehnologii considerate ca fiind prietenoase cu solul, nu le foloseşte, convins fiind că nu se pretează pentru toate tipurile de sol. A deţine utilaje pentru aplicarea tehologiilor convenţionale şi nonconvenţionale înseamnă un efort foarte mare pentru fermierii care lucrează sub 200 de hectare de teren arabil.

 

 

Ioan Belbe, un agricultor de mică anvergură pe raza comunei Turţ, ne-a spus că în zona colinară, sigur nu pot fi obţinute rezultate remarcabile pe seama folosirii tehnologiilor No Till, Mini Till și Strip Till.

 

 

Otto Gheorghe Marchiş, primarul comunei Petreşti, de profesie inginer agronom, dar care de aproape 12 ani lucrează în administraţia publică, s-a dovedit oarecum reticent în a formula opinii referitoare la noile tehnologii. Fără să le fi utilizat, spunea interlocutorul nostru, este greu să formulezi opinii corecte. Şi totuşi a punctat faptul că, în ultimii doi ani, pe terenurile care nu au fost arate, au fost remarcate atacuri masive de şoareci. Fermier care a dorit să rămână anonim, ne spunea că, după umila sa părere, este posibil să foloseşti această tehnologie 2-3 ani, după care, sigur ar fi necesară rotaţia, nu neaparat a culturilor, ci a tehnologiilor de lucrare a solului. Pe podzoluri, nu pare să fie cea mai bună variantă de pregătire a terenului în vederea semănatului, folosind tehnologii mai Puţin aggressive cu solul, precum aratul adânc. Posibil că se pot obţine rezultate bune pe cernoziomuri, pe terenuri din zona Carei şi Sanislău, cu o structură mai uşoară, cu un conţinut mai mare de nisipuri.

 

 

Horaţiu Buzgău, fermier tână care este implicat în lucrarea terenurilor din 7 – 8 unităţi administrativ teritoriale. Acesta a încercat să sublinieza faptul că renunţarea treptată la tehnologiile convenţionale este impusă de Uniunea Europeană – UE, cea care a propus măsuri de sprijin financiar pentru fermierii care sunt dispuşi să achiziţioneze utilaje sprecifice implementării noilor tehnologii. Cu noile tehnologii care presupun o intervenţie minimă în pregătirea terenului, nu mai favorizează eroziunea solului. Pierderile de producţie care se pot înregistra ca urmare a aplicării noilor tehnologii menite a conserva apa şi carbonul în sol, sunt compensate pe seama certificatelor de carbon. Cu siguranţă noile tehnologii nu pot fi aplicate pe termen lung. Sigur o să fie necesară o rotaţie a tehnologiilor, după cel puţin 4-5 ani de aplicare.

 

 

Neculai Avorniciţi, fermier crescător de bovine în zona Terebeşti, fiind implicat şi în sectorul vegetal de producere a furajelor necesare fermei de animale, spunea că în anii secetoşi, precum 2022 şi 2024, tehnologiile cu intervenţie minimă în sol precum No Till şi Mini Till s-au dovedit eficiente. Prin utilizarea lor s-a reuşit menţinerea apei şi a carbonului în sol. În opinia interlocutorului, aceste tehnologii nu se pretează pentru toate solurile şi pentru toate culturile agricole

 

 

Acasa
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns