Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

TAXE VAMALE

UE reintroduce taxe pentru mierea ucraineană

UE reintroduce taxe pentru mierea ucraineană
Comisia Europeană a reintrodus taxe vamale pentru mierea importată din Ucraina, deoarece volumul importurilor a depășit limita stabilită, aplicând astfel măsuri de protecție pentru fermierii europeni.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Comisia Europeană a anunțat marți, 20 august, că a reintrodus taxe vamale pentru mierea importată din Ucraina, începând cu data de 21 august. Decizia vine ca urmare a depășirii limitei cantitative stabilite pentru acest produs în contextul prelungirii acordului de liber schimb cu Kievul.

 

 

Într-o încercare de a sprijini industria agroalimentară ucraineană în timpul conflictului de război, UE a suspendat anterior tarifile de export pentru diverse produse agricole ucrainene. Aceste scutiri, extinse pentru încă un an în luna iunie, au fost însă supuse unor limite cantitative pentru șapte categorii de produse considerate „delicate” pentru fermierii europeni: ouă, carne de pasăre, zahăr, ovăz, porumb, crupe și miere.

 

 

Recent, Ucraina a depășit cantitatea maximă permisă pentru exportul de miere către UE, determinând reactivarea măsurilor de protecție pentru producătorii europeni. Comisia Europeană a stabilit un volum maxim de 44.417,56 tone de miere importată de la 1 ianuarie până la 31 decembrie 2024, bazat pe cantitatea medie importată în perioada iunie 2021 – 2023. Cu toate acestea, mierea ucraineană a atins deja acest prag, activând astfel mecanismul de frână care impune taxe suplimentare pentru importuri.

 

 

„Importurile suplimentare vor fi supuse taxelor națiunilor cele mai favorizate (MFN)”, a declarat Comisia Europeană în comunicatul său de presă. În plus, a fost stabilit un nou contingent tarifar de 18.507,32 tone pentru perioada 1 ianuarie – iunie 2025. De asemenea, se estimează că carnea de pasăre și porumbul sunt pe cale de a atinge limitele stabilite, având în prezent aproape 70% din cantitățile maxime permise.

 

 

Controversata prelungire a beneficiilor comerciale pentru Ucraina, în vigoare din 6 iunie, a fost rezultatul unor luni de negocieri și a generat nemulțumiri printre fermierii europeni, în special în țările învecinate cu Ucraina, precum România, Polonia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria. Aceste țări au organizat proteste și au cerut măsuri suplimentare pentru protecția pieței interne.

 

 

Franța și Polonia, alături de alte state membre, au fost vocale în solicitările lor de protecție mai mare pentru fermierii europeni, argumentând că influxul de produse agricole ucrainene subvenționate pune în pericol industria locală.

 

 

În ciuda acestor controverse, Comisia Europeană a descris acordul încheiat în primăvară drept „echilibrul potrivit” pentru a răspunde „preocupărilor legitime” exprimate de statele membre și sectorul agricol european. Totuși, măsurile actuale sugerează că gestionarea fluxurilor comerciale cu Ucraina rămâne o provocare complexă și continuă să fie un subiect de dezbatere intensă în cadrul Uniunii Europene.

 

 

Acasa
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns