Image 1
Image 2

IFPLUSPROTECȚIA SPECIILOR

UE vrea să reducă protecția lupilor

Conform dorințelor președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, lupul nu ar trebui să mai fie strict protejat.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Propunerea Comisiei UE de a declasa statutul lupului de la „strict protejat” la „protejat” a stârnit o dezbatere intensificată cu privire la lupii din Europa.

 

Ministrul a respins apelurile de reducere a statutului de protecție a lupului și a luat măsuri pentru a permite vânătoarea de lupi în vederea reglementării populației. Procedura de retrogradare a statutului de protecție durează prea mult, afectând negativ crescătorii de animale care au nevoie de sprijin imediat.

 

Propunerea inițială a Comisiei UE a vizat ajustarea statutului de protecție al lupului în cadrul Convenției de la Berna, unde 51 de state europene s-au angajat să protejeze animalele sălbatice, plantele și habitatele acestora. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a justificat inițiativa citând o analiză a UE care arată că densitatea haitelor de lupi în unele regiuni europene a devenit un pericol real, în special pentru creșterea animalelor.

 

Propunerea de reducere a statutului de protecție trebuie să fie aprobată cu majoritate calificată în Consiliul de Mediu al UE. Următoarea întâlnire privind Convenția de la Berna este programată pentru noiembrie 2024. Asociațiile de conservare a naturii au exprimat indignare față de inițiativa Ursulei von der Leyen.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns