Image 1
Image 2

NUTRIȚIE ȘI ÎNGRIJIRE NATURALĂ

Uleiul de măsline, aurul lichid din bucătărie care îți protejează inima și pielea

Uleiul de măsline, aurul lichid din bucătărie care  îți protejează inima și pielea
Este nelipsit din bucătăria mediteraneană și a câștigat un loc de cinste și pe mesele românilor preocupați de sănătate. Uleiul de măsline, mai ales cel extravirgin, nu este doar un ingredient gustos, ci și un aliat de nădejde al organismului, atât în farfurie, cât și în ritualurile de îngrijire.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La prima vedere, pare doar un ulei vegetal. Dar uleiul de măsline ascunde o bogăție de nutrienți: acizi grași mononesaturați, vitamina E, vitaminele A și K, fosfor și magneziu. Toate acestea contribuie la protejarea sistemului cardiovascular, la menținerea sănătății pielii și la întărirea sistemului imunitar. Uleiul de măsline conține o proporție mare de acid oleic, benefic pentru inimă, și un conținut redus de acizi grași polinesaturați, explică nutriționiștii.

 

Tipuri de ulei și ce înseamnă “extravirgin”

 

Spre deosebire de grăsimile saturate din alimentele procesate, grăsimile nesaturate ajută la scăderea colesterolului „rău” și susțin buna funcționare a celulelor.
Pe rafturile magazinelor găsim mai multe tipuri de ulei de măsline.

 

Cel extravirgin este considerat standardul de aur, fiind obținut prin metode naturale (presare sau extracție la rece) și fără rafinare chimică. Temperatura de extracție nu depășește 27°C, ceea ce asigură păstrarea substanțelor benefice intacte.
Prin comparație, uleiul rafinat, deși mai ieftin, pierde din proprietățile terapeutice în timpul procesării.

 

Beneficii confirmate științific

 

Scade riscul de boli cardiovasculare.
Are efect antiinflamator datorită polifenolilor.
Întărește sistemul imunitar.
Ajută la buna funcționare a sistemului digestiv.
Este benefic pentru diabetici, prin reglarea nivelului glicemiei. Hidratează și regenerează pielea și părul.

 

Cât ulei este sănătos?

 

Nutriționiștii recomandă 2-3 linguri de ulei de măsline pe zi. Poate fi folosit în salate, adăugat peste legume fierte, pe pâine prăjită cu un praf de sare sau chiar în gătit. Totuși, atenție la temperatură: deși rezistă mai bine la prăjire decât alte uleiuri, nu trebuie supraîncălzit.

 

La temperaturi prea mari (peste 230°C), se pot forma compuși toxici precum acroleina, o substanță cu potențial cancerigen.

 

Ce uleiuri mai merg în salate?

 

Pe lângă uleiul de măsline, pentru salate sunt potrivite și: uleiul de nucă – aromat, bogat în omega-; Uleiul de șofran – ușor și delicat; Uleiul de in – campion la conținutul de acizi grași esențiali, dar cu o aromă intensă.

 

Uleiul de măsline nu are doar rol alimentar. Folosit extern, devine un ulei de masaj excelent pentru durerile de spate sau tensiunea musculară. Se absoarbe ușor în piele, hidratează în profunzime și lasă pielea catifelată. Poate fi aplicat și pe păr: o mască simplă redă strălucire și rezistență părului.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*