Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Cu o majoritate în față de 70%, făcând și greșeala de a se fi îndepărtat de fostul său partid, implicat într-o afacere de familie asupra căreia planează suspiciuni de corupție, Traian Băsescu pare să-și fi pierdut încrederea în forțele proprii. Mai are influență asupra serviciilor secrete și anumitor departamente ale Justiției. Se știe însă că serviciile se reorientează, spre sfârșitul mandatelor prezidențiale. Președintele se agață aproape cu disperare de Curtea Constituțională, ultima redută în fața atacatorilor nemiloși.

Curtea Constituțională îi salvează mandatul, făcând jonglerii pe seama legii referendumului. Irosind multă energie, probabil că își va duce mandatul până la capăt. Dar cu ce preț? Viața lui va fi un adevărat calvar. Pe drept sau pe nedrept, și-a făcut prea mulți dușmani în cei nouă ani petrecuți în fruntea țării.
Lovitura cea mai grea suferită de cel mai important om din stat, de la noi sau de aiurea, este pierderea încrederii poporului. Referendum-ul din 2012, soldat cu peste 7 milioane de voturi împotrivă, a lăsat urme adânci în conștiința sa. Oricâte voturi s-ar fi furat, rămân milioanele de români nemulțumiți de prestația sa.

Pe valul creat la suspendare au venit cele aproape 70 de procente ale USL. Degeaba se autoamăgește că ar fi fost o lovitură de stat. Lumea nu-l mai vrea și președintele, cu instinctul său politic, simte acest lucru. La referendum a pierdut simpatia poporului. Cu ocazia scandalului pentru terenul din Călărași a pierdut respectul oamenilor. Electoratul său a fost în cea mai mare parte compus din oameni pentru care și un milion de lei vechi erau o sumă importantă. Când aud de un milion de euro se îngrozesc de-a dreptul.

Primul care a simțit că președintele este în dificultate a fost Victor Ponta. Premierul a fost umilit de președinte  în doi ani cum puțini politicieni au fost umiliți în decursul unei vieți. L-a făcut în fel și chip. Puțini ar fi rezistat. Victor  Ponta a înghițit tot, replicând destul de anemic. Acum l-a prins la înghesuială. Nu știm ce are de gând în situația în care comisia parlamentară va găsi nereguli în acordarea creditului. Important este că onoarea președintelui este afectată în profunzime. După dosarul Flota, după casa din Mihăileanu, lovitura primită pare a fi devastatoare. Traian Băsescu nu mai are curajul să privească în ochii cetățenilor.

Dacă iubești pământul strămoșesc nu înseamnă că îți cumperi 300 de hectare, fără să ai propria afacere, fiind funcționar la stat. Chestia cu banii făcuți din activitatea de notar este o glumă. Niciun notar, mai cu seamă în vreme de criză, nu poate face atâta profit. Unde mai pui că mai trebuie să-și ia și utilaje. Lumea simte că se spală acolo niște bani murdari. Poate că lucrurile nu stau așa. Poate că președintele are dreptate. Problema este că nu-l cred decât naivii. Până și foștii admiratori, unii de-a dreptul fanatici, au început să aibă dubii în legătură cu afacerea Ioanei Băsescu.

Pentru Victor Ponta esențial este să-l decredibilizeze și mai mult pe președinte, însă fără a se ajunge la destituire. Pentru Crin Antonescu, după câteva zile de ezitare, scandalul l-ar putea împinge mai devreme spre scaunul prezidențial. Pentru întreg USL, pentru guvern, sunt importante lunile următoare. Erodarea administrației, disensiunile dintre Antonescu și Ponta, slăbesc USL-ul. Cu un adversar care nu mai are nimic de pierdut, așa cum este pe cale să devină Traian Băsescu, lupta este dificilă.  Cel mai simplu ar fi să grăbească alegerile prezidențiale. Oare ultima redută, Curtea Constituțională, îl va salva și de data aceasta?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Parlamentarii de altădată

Asculta acest articol Nu știu dacă se va mai scrie vreodată despre prima generație de oameni politici apăruți după căderea

Sigla Informatia Zilei

Triada nefericită

Asculta acest articol     Băsescu-Ponta-Antonescu. Primul a fost arbitru al vieții politice aproape un deceniu. Ultimul tinde să devină arbitru,