Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Un boicot mai tare decât o lovitură de stat

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Încă din momentul în care USL a acceptat pragul electoral impus de Comisia Europeană, soarta referendumului a fost pecetluită. Portița de scăpare exista și un politician pragmatic ar fi prost să nu o folosească. Traian Băsescu și-a construit întreaga strategie cu ochii pe pragul electoral. A început prin mitinguri în numele democrației, a inventat flacăra democrației, a invocat independența Justiției, pentru ca apoi să treacă la lovitura de stat.

Văzând în referendumul din 29 iulie o lovitură de stat a găsit scuza perfectă de a nu se prezenta la vot. Și pentru PDL soluția finală este boicotarea referendumului. Se presupune că în jur de 800.000 de oameni care hotărâți sută la sută să se prezinte la urne vor primi ordin să stea acasă.

Împiedicarea cetățenilor de a-și exercita dreptul la vot vine în contradicție cu invocarea pericolului care ar pândi democrația. Nu mai contează. Principiile, moralitatea, corectitudinea, cinstea nu au ce căuta în politică. Nici promisiunile nu sunt la mare căutare. Întrebat dacă se va ține de cuvânt și va demisiona în caz că milioane de oameni vor vota pentru demitere, foarte bine spunea Traian Băsescu: “numai boul rămâne consecvent”. Deci este foarte clar că președintele se va întoarce la Cotroceni indiferent de rezultatul votului. Marea miză a devenit invalidarea referendumului. Restul problemelor sunt deja secundare.

Practic, Băsescu și PDL au aruncat găina moartă în grădina USL. După ce s-au grăbit să admită pragul electoral, sprijinindu-se pe sondaje care arătau o prezență la vot de peste 60%, iar numărul celor care votau DA trecea de 60%, a venit lovitura de grație. Boicotul poate fi mai tare decât o lovitură de stat. Victoria prin neprezentare este rușinoasă, dar sănătoasă. Dacă românii nu se prezintă la vot Traian Băsescu se întoarce frumușel la Cotroceni. Își va relua funcția, și nu numai că va găsi o explicație a boicotului, dar va avea ocazia să-și atace adversarii cum nu a mai făcut-o până acum. Arsenalul verbal va cuprinde tot ce ține de conspirație, trădare, corupție, grup infracțional, politicieni pușcăriabili, instabilitate, izolare față de Europa civilizată. Evident, nici USL nu va sta cu mâinile în sân.

Dată fiind intenția PDL de a sabota referendumul, USL are sau își pregătește un plan de rezervă. Poate ataca la Curtea Constituțională, poate emite ordonanțe de urgență sau îl poate acuza pe Traian Băsescu de înaltă trădare. Toate acestea înseamnă amplificarea crizei politice. Poate duce în spate România o criză politică și mai accentuată? Vom vedea.

Zilele care mai sunt din această săptămână de campanie electorală atipică sunt decisive. USL a luat-o cam ușor în prima etapă, crezând că numai Traian Băsescu are de pierdut. Situația s-a schimbat. De acum înainte cei care trebuie să aducă oamenii la vot sunt oamenii USL. Primarii, președinții de consilii județene de la PSD sau PNL trebuie să mobilizeze electoratul care i-a votat în 10 iunie. Cum vor proceda nu are importanță. Ei știu un singur lucru: dacă se întoarce la Cotroceni președintele suspendat nu le va fi ușor.

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*