Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Un coordonator cât doi copreședinți

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Liviu Dragnea și-a dat demisia din funcția de președinte executiv al PSD în ciuda rugăminților unor președinți de filiale județene. A zis că demisionează dacă va fi condamnat și a demisionat. S-a ținut de cuvânt. Nimeni nu-i poate reproșa că nu este un om de onoare. Deși condamnat în primă instanță la un an de închisoare cu suspendare, Liviu Dragnea este acum un om liber. În sensul că nu mai are nicio funcție. Deci nicio obligație statutară.


Dar liderii PSD din teritoriu în primul rând, au rezolvat problema în stilul specific acestui partid. Ignorând condamnarea au inventat o funcție neprevăzută în statut. Liviu Dragnea nu mai este președinte executiv. Va fi Coordonator. Adică exact ceea ce era în timpul campaniei pentru referendumȘ coordonator. Funcție sau sarcină încredințată atunci de USL, pentru care a și fost condamnat. Nu este, așadar, o chestie inventată ad-hoc. Cine o va fi propus? Îi convine lui Victor Ponta? Poate că el însuși a și propus-o. Cu siguranță șefii locali au motive să fie mulțumiți. Omul numărul doi din PSD rămâne în partid și continuă să coordoneze activitățile de bază, politice și guvernamentale.
Presupunând că va câștiga la recurs, Liviu Dragnea își va reocupa funcțiile pierdute și va deveni unul dintre cei mai puternici politicieni ai momentului. Poate chiar mai tare decât Victor Ponta. Totul depinde de ce va hotărî Justiția.
Până atunci să vedem care sunt avantajele și dezavantajele acestei invenții. PSD de departe este mai bine structurat, mai bine condus, mai eficient din punct de vedere electoral decât PNL. Un coordonator ca Liviu Dragnea face pentru PSD cât doi copreședinți PNL.
Partidul lui Klaus Iohannis se află în căutarea propriei identități. Nu are o ideologie, un discurs politic atrăgător care să-i consolideze capitalul electoral obținut în urma alegerilor prezidențiale. În PNL-ul de după fuziune nu există o disciplină de partid care să asigure aplicarea în teritoriu a directivelor trasate de la centru. Conducerea bicefală nu este deloc productivă. Dimpotrivă, împiedică transmiterea mesajelor către populație și către propriii membri de partid. În sensul acesta coordonatorul Dragnea va fi mai eficient decât sunt cei doi copreședinți.
Pe de altă parte, Victor Ponta a anunțat că Liviu Dragnea va coordona proiectul 2016-2020. Altfel spus, este cordonatorul campaniei electorale. Practic, la ședința Comitetului Executiv Național din 27 mai 2015, PSD a declanșat campania electorală pentru alegerile din 2016. Campanie coordonată de Liviu Dragnea, probabil cu aceleași mijloace cu care a coordonat campania de suspendare a președintelui Traian Băsescu. Și pentru care, repetăm, a și fost condamnat.
În aceste condiții îi cresc sau i se diminuează șansele de a fi achitat la următoarea confruntare cu justiția? Nu cumva i s-a întins o cursă oferindu-i-se aceleași sarcini de partid pentru care a fost deja condamnat? Acest dar otrăvit acționează în două direcții. Dacă va fi achitat PSD va avea în Liviu Dragnea un lider politic foarte puternic, probabil mai puternic decât Victor Ponta. Dacă va fi achitat scăpat din ghearele DNA, curățat de Justiție, și PNL va avea în Liviu Dragnea un adversar de temut, mai ales dacă Vasile Blaga va fi la rândul lui încolțit de DNA.
Acceptând să fie Coordonator, Liviu Dragnea a jucat totul pe o singură carte, câștigă tot sau pierde tot.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)