Deputatul UDMR Bihor Szabo Odon iniţiază o lege pentru înfiinţarea “gărzilor cetăţeneşti”, ai căror membri să activeze pe bază de voluntariat, în localităţile cu bugete prea mici pentru a-şi permite Poliţie Locală, după un model care funcţionează în Ungaria.
Preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, a anunţat, marţi, că în actuala sesiune parlamentară intenţionează să înregistreze o iniţiativă legislativă după un model ungar inspirat din legislaţia Canadei.
“În Ungaria acest model, care nu mai există în Europa, dar care a fost preluat cu succes din Canada, există aşa-numita Gardă Civilă, formată din voluntari, foarte bine şi clar reglementată, care funcţionează în comunităţi unde nu există Poliţie Locală. Am vorbit cu reprezentanţi ai Poliţiei Bihor, care colaborează foarte bine cu cei din judeţul Hajdu Bihar din Ungaria, şi ei apreciază foarte bine acest lucru”, a spus deputatul Szabo Odon, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, Garda Civilă sau Cetăţenească ar urma să fie înfiinţată prin lege, cu norme unitare la nivelul întregii ţări, şi ar funcţiona pe bază de voluntariat, cu atribuţii stricte în ce priveşte păstrarea ordinii publice, membrii ei urmând să nu fie înarmaţi şi nici salarizaţi şi să activeze doar în urma absolvirii unor cursuri şi a obţinerii unor atestate.
Scopul, spune Szabo Odon, ar fi paza satelor în care bugetele sunt prea mici pentru a permite activitatea unor structuri de Poliţie Locală, membrii Gărzii Cetăţeneşti putând primi, în schimbul prestaţiei lor voluntare, unele facilităţi din partea administraţiei locale, precum plata poliţelor pentru asigurarea de viaţă, la fel ca în cazul pompierilor voluntari.
“Există foarte multe comunităţi mici, care nu îşi permit poliţie locală, care nu au nici posturi de Poliţie, şi unde anumite persoane creează o nesiguranţă sau comit furturi. Şi în prezent oamenii din aceste comunităţi îşi păzesc singuri hotarele, câmpurile, viile, livezile, dar dacă ar exista o Gardă Cetăţenească ar exista o organizare şi o altfel de legătură cu Poliţia. Membrii ei ar avea şi o autoritate”, a afirmat deputatul UDMR.
Szabo a adăugat că în Ungaria membrii Gărzilor Civile sunt adesea foşti poliţişti, asemenea structuri fiind sprijinite de Poliţie, de la care primesc, de exemplu, autovehicule scoase din uz.
6 comentarii
Ar fi bine daca ziaristii inaintea scrierii unei artcol sar documenta cat de cat.
Nu stiu daca poza respectiva a fost atasatá articolului din ,,prostie,,sau cu scopul de a crea tensiuni interetnice fiindca din comentarile aparute se poate constata ca a atins scopul.
Daca a aparut poza din necunoasterea problemei,putea sa puna o poza cu uniforma garzii muncitorest din timpul lui Kádár sau Ceausescu.
Membri gárzii civice din ungaria nu au uniforme este o organizatie apolitica si nu trebuie confundata cu,, Magyar Gárda ,,
Daca mai existau garzile patriotice cu care patrula sectoristul pe vremuri, poate s-ar fi evitat atitea crime (cu autori neprinsi nici pina acum) . Nu cred ca trebuie date imediat conotatii etnice pt.astfel de masuri,mai ales ca garzi civile exista in multe tari. Noroc ca prostia ne e dureroasa !
I-mi place de acei care comenteaza doar s-a se afle in treaba.
“În Ungaria acest model a fost preluat cu succes din Canada…”
Cititi cu atentie articolul!
eventual sa poarte si pene de cocos la palarie si sa-i punem numele “rongyas garda”
nu cumva vati dori sa aveti o garda hortista ca la ceva bun nu va ginditi niciodata in totdeauna va gasiti nesimtiitilor cum sa tulburati linistea etniilor ,cautati sa bagati ura intre oameni .
Oameni buni, Garda Civila din Ungaria nu este aceeasi cu Garda Ungara, organizatie paramilitara radicala pastorita de Jobbik, careia i-ati pus fotografia din articol! Garda Civila este un fel de politie cetateneasca, controlata de stat. Si la noi, ar fi bine sa se infiinteze asa ceva, iar cei care activeaza in aceasta politie cetateneasca sa fie voluntari, ca si asa bugetele localitatilor sunt mici!