Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Un grup de artisti clujeni expun la Primarie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Expozitia colectiva de pictura cuprinde peste 100 de lucrari

 

Personalitatile prezente la vernisaj
Personalitatile prezente la vernisaj

Dupa cele cateva expozitii organizate in ultima perioada la Cluj-Napoca in care membri ai Asociatiei Artistilor Plastici Satu Mare au avut ocazia sa-si aduca lucrarile in fata publicului metropolei universitare, a venit randul clujenilor din AAP sa vina cu o expozitie colectiva la Satu Mare. Vernisajul acesteia s-a petrecut ieri dupa pranz in Galeria Primariei municipiului Satu Mare.

 

Intr-o ordine alfabetica a numelor de familie, pictorii clujeni care si-au adus – chiar in ziua vernisajului – tablourile in spatiul mai sus pomenit sunt urmatorii: Elena Berar, Mircea Bonda, Flori Buldus, Maria Cristea, Gavril Dragan, Ionel Federiga, Eva Gaja, Larisa Onis, Alexandru Pelea, Ioana Pop, Maria Moldovan, Octavian Popescu (presedintele Asociatiei Artistilor Plastici Cluj) si Ionica Todea, in total 13 artisti care expun peste 100 de lucrari. Expozitia poarta titlul “Reflexii ale prezentului”. 

Clujul este unul din cele mai puternice centre universitare (si) in domeniul artelor plastice, iar acest lucru se simte in aceasta expozitie. Claritatea si siguranta tehnica este de multe ori impresionanta, fie ca vorbim de peisaje sau tablouri florale lucrate in cel mai pur stil neoclasic, fie de compozitii mai indraznete (in care exceleaza de pilda Flori Buldus) sau montaje abstracte (stil reprezentat de Ioana Pop). Uneori academismul si intelectualismul sunt impinse prea cu dinadinsul in fata, metaforele devenind tipatoare, sau artistul se infasoara intr-un discurs pictural voit obscur, provocator pentru privitor (ne gandim mai ales la miniaturile Mariei Moldovan). Genul portretului este slab reprezentat, aparand mai pregnant in lucrarile lui Alexandru Pelea. Vizita artistilor clujeni se constituie si intr-un util schimb de experienta cu satmarenii.

Oficialitatile au fost reprezentate la nivel inalt: au fost prezenti prefectul Cristian Sasu, primarul Iuliu Ilyes, vicepresedintele CJ Adrian Stef, care au avut cuvinte de apreciere la adresa colaborarii celor doua asociatii artistice. Partea muzicala a evenimentului a avut ca protagonisti doi folkisti din generatii diferite: Tavi Bud si George Negrea.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns