Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Un muzeu dedicat compozitorului Ludwig van Beethoven s-a deschis sâmbătă la Viena

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ludwig van Beethoven
Ludwig van Beethoven

Viena a fost punctul central al vieții lui Ludwig van Beethoven timp de mai bine de 35 de ani. Urmele care vorbesc despre celebrul compozitor sunt numeroase aici – de la noul Muzeu Beethoven, locuințe și memoriale, locuri care amintesc de triumful dar și de momentele dramatice din viața sa, monumente, până la taverna dintr-o fostă casă în care el a locuit.

Născut în Bonn în 1770, Beethoven avea 17 ani când a călătorit pentru prima dată la Viena pentru a studia sub îndrumarea lui Mozart. Nici nu a ajuns bine acolo, însă, că a fost nevoit să se întoarcă acasă pentru a-i fi alături mamei sale, aflată pe patul de moarte.

La vârsta de 22 de ani, el s-a întors la Viena, de data aceasta ca discipol al lui Joseph Haydn — între timp Mozart decedase.

De data aceasta, el a rămas pentru totdeauna în Viena — timp de 35 de ani, până la moartea sa, în 1827 — după cum notează wien.info.

Apartamentul de 40 de metri pătrați în care a trăit Beethoven, aflat pe Probusgasse 6 în Heiligenstadt, în districtul 19, a fost extins pentru a fi creat un muzeu de 265 metri pătrați intitulat Beethoven Museum. Acesta își deschide porțile publicului în weekendul 25 — 26 noiembrie, intrarea în cele două zile fiind gratuită. La inaugurarea muzeului vor fi organizate tururi ghidate și concerte.

O expoziție fascinantă, modernă, îi conduce pe vizitatori prin 14 încăperi. Zonele tematice prezintă istoria casei, mutarea lui Beethoven din Bonn la Viena, șederea sa în Heiligenstadt — o stațiune balneoclimaterică la modă la acea vreme — detalii despre firea sa, despre procesul compunerii creațiilor sale, dar și despre avere, concertele susținute și moștenirea pe care a lăsat-o în urmă.

În această locuință, la vârsta de 32 de ani, Beethoven a scris “Testamentul de la Heiligenstadt”, pe vremea când se afla într-o stare de profundă disperare. Scrisoarea adresată fratelui său, care nu a fost niciodată expediată, a fost redactată după ce compozitorul a aflat că nu exista remediu pentru surzenia de care suferea. În același timp, el compunea pe Probusgasse lucrări importante, printre care trei sonate pentru pian Opus 31, oratoriul ”Hristos pe Muntele Măslinilor” și simfonia “Eroica”, notează sursa citată.

Pe vremea lui Beethoven, Heiligenstadt era situat mult în afara orașului; astăzi, așezarea face parte din districtul 19 (Döbling). La doar câțiva pași depărtare se află heuriger (taverna de vin) Mayer am Pfarrplatz, localizată într-o casă plină de atmosferă în care Beethoven a trăit o vreme, în 1817. De asemenea, la zece minute de mers pe jos pe Eroicagasse, o potecă paralelă cu un curs de apă, se află Beethovengang, zonă pe care maestrul obișnuia să o viziteze des.

Pe lângă Muzeul Beethoven, fanii compozitorului pot vizita și alte două apartamente din Viena rămase neschimbate din acea vreme, situri memoriale dedicate maestrului, în care pot fi văzute multe dintre obiectele sale personale. Acestea sunt Casa Pasqualati (numită după proprietarul său) — aflată în centrul orașului, în care Beethoven a locuit de câteva ori între 1804 și 1815 și în care a compus opera “Fidelio” și alte lucrări pentru pian precum binecunoscuta “Für Elise” — și Casa Eroica, în care compozitorul a scris mare parte din Simfonia a 3-a Eroica, între lunile mai și noiembrie 1803.

Un monument expresiv al compozitorului poate fi vizitat în Parcul Beethoven aflat vizavi de sala de concerte din Viena, Wiener Konzerthaus. De asemenea, muzeul sunetului Casa Muzicii, îl prezintă pe Beethoven în detaliu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns