Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Ultima declarație a lui Traian Băsescu este un act deliberat, o provocare la redeschiderea războiului cu USL.
    Prezent la întâlnirea Mișcării Populare, găzduită într-o vilă de protocol de stat, președintele a făcut la ieșire o serie de aprecieri la adresa USL. S-a referit la activitatea comisiei de modificare a Constituției, numind-o scurt și concis “Constituția unei găști”. Asta spune tot despre relația sa cu Guvernul. Practic, nu mai respectă pactul de coabitare.

Președintele nu s-a sfiit să-și recunoască implicarea în punerea pe picioare și organizarea Partidului Popular, în care spune că se va înscrie după terminarea mandatului. Nu în ultimul rând, Traian Băsescu a reamintit că referendumul său este mai tare decât “referendumul lor”. Declară deschis că urmărește pas cu pas evenimentele și îl va folosi la momentul oportun împotriva celor care încearcă să modifice Constituția în beneficiul unei “găști”.

Mai mult de atât nu se poate. Traian Băsescu nu se mai ascunde în spatele interesului național. Este hotărât să atace fără menajamente actuala guvernare. Are un scut puternic în decizia Curții Constituționale de menținere a pragului la referendum la 50%. Știe că nu se pot aduna la un loc atâția alegători și, deci, nu mai poate fi suspendat. Este invulnerabil din acest punct de vedere.

Presupunând că USL va reuși să organizeze referendumul în acest an, luptându-se din nou cu pragul, președintele va arunca în luptă cel puțin trei teme populiste. În primul rând reducerea numărului de parlamentari, în al doilea rând va ataca regionalizarea apelând la patriotismul local, acuzând intenția de desființare a județelor actuale. Sunt două teme imbatabile.

Cu drapelul de luptă pe care va scrie “Constituția unei găști”, acuzând desființarea județelor, Traian Băsescu poate câștiga chiar în condițiile unui prag de 30%.
Proiectul comisiei conduse de Crin Antonescu nu oferă nimic palpabil. Pe cine încălzește faptul că mandatul prezidențial se reduce de la cinci la patru ani?

Cine va înțelege diferența dintre protejarea proprietății și garantarea ei? În sfârșit, formarea regiunilor a iscat deja o competiție între municipiile capitale de județ. Oamenii au înțeles doar că li se ia ceva, nu că se înființează ceva nemaipomenit. Povestea cu fondurile europene care se vor accesa mai ușor este prea abstractă. Nimeni nu va alerga spre cabina de vot nerăbdător să se creeze o mare regiune. Care ce să facă?

Oferta USL este subțirică din punctul de vedere al cetățeanului. Nu este atractivă nici pentru politicienii care-și văd amenințate pozițiile. Un consiliu județean, un președinte de consiliu județean nu vede cu ochi buni înființarea unei suprastructuri, la nivelul regiunii. De ce ar scoate aceștia oamenii la vot? Cu ce argumente?

Modificarea Constituției este un demers politic remarcabil. Poate că scopul este măreț, dar lipsește țelul măreț. Vicleanul politician, uns cu toate alifiile, a depistat punctele slabe și atacă fără menajamente.
Este un punct de cotitură în viața politică. USL se va vedea obligată să guverneze pur și simplu, fără să-și mai facă iluzii că îl va putea răsturna mai devreme pe Traian Băsescu, prin tot felul de artificii gen modificarea Constituției.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Un bobârnac

Asculta acest articol Faptul că a ajuns la cunoştinţa publică actul de plagiere comis de primul-ministru Victor Ponta, nu este