Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

TRADIȚII PĂSTRATE

Un sat tradițional din Maramureș cu oferte turistice remarcabile

Un sat tradițional din Maramureș cu oferte turistice remarcabile
Satul care aparține în prezent de comuna Ocna Șugatag (stațiune turistică de interes național) este atestat documentar, sub numele actual de Breb, în 1715
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

În satul tradițional Breb, una din șapte case este pensiune turistică; Astfel, localitatea maramureșeană are mai multe decât județe întregi

 

 

 

Un fapt interesant a fost dezvăluit de specialiștii în turism din Maramureș. Acesta vizează celebrul sat tradițional Breb, care deține un record turistic.

 

 

 

Satul Breb are mai multe structuri autorizate decât județe întregi din țară, cu precădere din sudul României, au dezvăluit specialiștii. Concret, un număr de 62 de structuri de cazare sunt autorizate acum de către Ministerul Turismului în cel mai renumit și căutat sat maramureșean, Breb.

 

 

 

„Altfel spus, aproximativ una din fiecare șapte case din localitate este pensiune turistică… Ca să înțelegem mai bine ce înseamnă aceasta, la polul opus, întregul județ Teleorman are în total 28, județul Ialomița – 29, județul Călărași – 45, iar județul Olt – 57 de structuri de cazare…”, arată Teofil Ivanciuc din cadrul OMD Maramureș.

 

 

 

Un sat tradițional din Maramureș cu oferte turistice remarcabile

 

 

 

Satul care aparține în prezent de comuna Ocna Șugatag (stațiune turistică de interes național) este atestat documentar, sub numele actual de Breb, în 1715. La 20 martie 1360, este menționat sub numele de Vallis Olahalis sau Hodpataka, care s-ar traduce prin „satul pârâului cu brebi” (brebul fiind un animal european înrudit cu castorii din America. Pe raza localității se află trei arii naturale protejate. Cea mai importantă este Gutâi – Creasta Cocoșului (sit de importanță comunitară). Celelalte două sunt Tăurile Chendroaiei și Lacul Morărenilor.

 

 

 

Satul Breb se află în partea central-nordică a depresiunii Maramureș, în partea superioară a bazinului râului Mara pe piemontul nordic al masivului Gutâi, la 25 km de Sighetu Marmației și la 52 km de capitala de județ Baia Mare. Împreună cu Hoteni Și Sat Șugatag, satul Breb aparține de comuna Ocna Șugatag de care îl despart 7 km. Hotarul satului este destul de întins, el se învecinează cu 5 localități: Budești, Sârbi, Ocna Șugatag, Hoteni, Mara și un sat din zona Chioarului numit Șurdești. Ca obiective turistice pot fi amintite Biserica ortodoxă Sfânta Treime (1981); Biserica ortodoxă din lemn „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”, monument istoric național, construită în secolul XIV sau casele de lemn, printre care și proprietatea regelui Charles al-III-lea. Mai pot fi numite Rezervația Naturală Creasta Cocoșului, meșterii populari din localitate, printre care sculptorul Petru Pop Nița și Ioan Petric, datinile și obiceiurile practicate de-a lungul anului sau rămășițe ale cimitirului evreiesc.

 

 

 

Un sat tradițional din Maramureș cu oferte turistice remarcabile

 

 

 

De Breb se leagă mai multe personalități. Este vorba despre Vasile Chira, filosof, teolog, dramaturg, eseist, poet și prozator. Solistul grupului folcloric „Dacii liberi” din Maramureș; Petru Nița Pop, sculptor, premiat la nivel european și internațional; William Bleacker, autor al cărții „Along the Enchanted Way”, care vorbește despre trăirile sale în nordul Transilvaniei. Poate fi adăugat și Regele Charles, de fundația acestuia fiind legate câteva case tradiționale despre care am precizat mai sus.

 

 

 

În perioada recentă, satul Breb a atras un număr mare de turiști datorită tradițiilor încă prezente, a zonei geografice în care este plasat, dar și a localnicilor primitori. Acesta a devenit unul dintre cele mai vizitate sate din Maramureș. Breb este unul dintre localitățile în care portul popular este încă prezent și promovat de la mic la mare. Turiștii sunt invitați să ia parte atât la tradițiile din preajma sărbătorilor, dar și la activitățile obișnuite ale țăranilor. Aceștia au șansa de a proba portul popular, de a face plimbări cu căruța/sania trasă de cai și la serile cu muzică în compania instrumentiștilor. Localitatea se află la 20 de kilometri de pârtiile de la Cavnic, 25 de kilometri de Mânăstirea Bârsana, la 7 kilometri de statiunea balneră din Ocna Șugatag. În prezent există 62 locații de cazare, numărul acestora fiind în continuă creștere. Mediatizarea masivă din ultima perioadă i-a format satului un renume existent la nivel internațional, mai arată specialiștii în turism. Mai putem adăuga și faptul că în Breb funcționează o pensiune a unui cetățean olandez naturalizat sau celebra Casă din Vale Breb, care organizează festivaluri tematice de-a lungul fiecărui an, cu diverse ocazii.

 

 

 

Acasa
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns