Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Scriam cândva despre un „Referendum prelungit”. La ora aceea nu bănuiam că voi avea dreptate. În seara zilei de 29 iulie s-a încheiat doar votul, s-au închis secţiile de votare, dar procesul electoral şi politic care este Referendumul continuă. Deocamdată ştim că acesta se va prelungi până în 12 septembrie când Curtea Constituţională ne va oferi un verdict, însă nu ştim încă ce urmează după această dată şi, de asemenea, nu ştim ce se va întâmpla între timp.

Cert este că viaţa politică este îngheţată până la acea dată, alte etape ale ei nu se vor desfăşura până la pronunţarea CC. Dar nu vor îngheţa disputele, nu vor îngheţa vocile celor aflaţi în dispută, minţile lor nu vor înceta să proceseze, să elaboreze.

Dezordinea socială va continua, clasa politică îşi va radicaliza discursul, opinia publică va fi mai buimacă decât acum. Cu situaţia dată, se potriveşte tot mai mult o frază rostită de un erou dintr-o nuvelă de Edgar Poe: „Din ceea ce auzi, să nu crezi nimic, iar din ceea ce vezi, să crezi numai pe jumătate”. Nimic din ceea ce declară politicienii nu este credibil, iar din tot ceea ce ne spun că întreprind să credem numai pe jumătate.

În răstimpul rămas până la jumătatea lunii septembrie, va ploua cu declaraţii belicoase, cele mai multe rostite în scopul manipulării. Lipsa de caracter a politicienilor mânaţi de interese obscure va ieşi tot mai mult la iveală. Lupta se va intensifica, înţelegem acest fapt şi dacă ne gândim la mandatul lui Daniel Morar la DNA care expiră la 12 august. Ori, DNA este o instituţie cheie pentru controlul căreia s-a organizat şi acest Referendum. Dacă el ar fi fost câştigat de actualii guvernanţi, soarta DNA ar fi fost pecetluită, iar victorioşii şi-ar fi frecat palmele de încântare.

Este şi timp berechet ca opoziţia să se restructureze. Este, de altfel, şi un moment bun. Rezultatele referendumului citite corect exprimă un vădit eşec pentru organizatori. Un număr limitat de electori au votat pentru demiterea preşedintelui, un număr mult mai mare au dat un blam puterii. Nimeni nu crede că PDL a devenit peste noapte o uriaşă forţă politică în România, capabilă să îndrume spre boicot milioane de cetăţeni. Puţini sunt cei ce cred că un premier maghiar, cu o frază echivocă, aruncată undeva, la o reuniune anonimă a determinat maghiarii şi mai ales românii să stea acasă blamând puterea. Este o mare naivitate să crezi că un prim-ministru al Ungariei poate manipula, pe degete, românii transilvăneni. Marea majoritate a românilor nu a ieşit la vot pentru că nu a vrut şi doar aceasta e realitatea.

În sud, în judeţele Olteniei şi ale Munteniei au fost necesare eforturi uriaşe, supraomeneşti ca să scoată lumea la vot. Întâmplarea face ca noi să cunoaştem foarte bine situaţia din judeţele olteneşti. Populaţiei i s-au dat ordine ca în armată şi măsurile luate au fost îndeplinite tot ca în armată pentru a se realiza o majoritate a participării.

Au apărut eşecuri în rândul activiştilor USL în locuri în care se aşteptau mai puţin. În judeţul Iaşi, USL a intrat în depresie pentru că nu s-a realizat procentul participării de 75 la sută, comandat de sus, de la vârf. Liderii USL au datoria să studieze mai întâi situaţia din Iaşi şi apoi să administreze sancţiuni sau să se grăbească să demisioneze. În Iaşi şi în zona Iaşiului au apărut nuclee sau mai bine zis enclave în curs de occidentalizare. Iaşiul nu mai este bântuit de fesenea ca în urmă cu 20 de ani.

Din acest Referendum au multe de învăţat activiştii puterii. La fel şi cei din opoziţia care va intra într-un proces de restructurare. Referendumul a fost un test binevenit şi pentru unii şi pentru alţii.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)