Image 1
Image 2
Acasa

NEGOCIEREA PREȚURILOR

Unii fermierii sătmăreni primesc 1,6 lei/litru de lapte, iar alţii cu 60 de bani mai mult

Unii fermierii sătmăreni primesc 1,6 lei/litru de lapte,  iar alţii cu 60 de bani mai mult
În ultimii 30 de ani au scăzut efectivele de bovine la nivel naţional, fiind în prezent sub 2 milioane de capete, faţă de peste 8 milioane la sfârşitul lui 1990.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La această situaţie nedorită au contribuit o serie de factori, dar mai ales politicile păguboase, fiind încurajată achiziţia de lapte din UE, în mod expres din Polonia.

 

 

În ciuda scăderii efectivelor mai ales la categoria de vârstă tineret de înlocuire, procesatorii nu sunt alături de fermieri care, sunt dispuşi să colaboreze pe termen lung în condiţii care să le dea o anume siguranţă.

 

 

Dacă în cursul anului 2023, procesatorii români au redus drastic preţul la laptele materie primă, împingând fermierii spre marginea prăpastiei, au trecut peste 10 luni până la renegocierea preţurilor. Abia în ultima lună a anului 2023, dar şi în ianuarie 2024, procesatorii au acceptat să negocieze noi preţuri la laptele materie primă, cu aplicabilitate de la 1 februarie. Negocierea a avut loc, au fost încheiate contractele de livrare, dar spre dezamăgirea fermierilor crescători de vaci de lapte, la unul dintre procesatori majorarea de preţ a constat în 7 bani pe litru, ceea ce în prezent înseamnă 1,6 lei/litru la cantităţi  de peste 500 de litri pe zi şi de 1,65 lei/litru, la cantităţi de ordinul miilor de litri livraţi zilnic. Indiferent de dimensiunea procesatorului de la noi din judeţ, nu se plăteşte mai mult de 1,65 lei/litru. Să fie oare o înțelegere?

 

 

Un procesator, dar dintr-un judeţ mai îndepăratat, a negociat cu o cooperativă, un preţ de aproximativ 2,2 lei/litru. Nu este un preţ foarte bun susţin fermierii, dar măcar acoperă cheltuielile de producţie care sunt de minimum 2 lei/litru. Unii fermieri îşi pun întrebarea firească faţă de discrepanţa uriaşă de preţuri, fără a avea un răspuns documentat.

 

 

Diferenţa de preţ de la un procesator la altul este de peste 55 de bani pe litru, fapt ce contează, mai ales la cantităţi mari livrate lunar. Preţurile mai sus menţionate ne-au fost comunicate de fermierii Mihai Bârle şi Daniel Frei, ambii crescători de vaci din rase de lapte.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Cisternă cu lapte lovită la Seini de trenul internaţional Baia Mare – Viena

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with