
Vineri, 22 ianuarie 2016, la Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga“ a fost prezentat un program dedicat Unirii Principatelor Române. Acesta a început cu intonarea imnul „Deşteaptă-te, române!“ de către corul şcolii, sub îndrumarea profesoarei Olteanu Nicoleta.
A urmat o evocare istorică, în care eleva Culic Iulia, din clasa a VIII-a B, a prezentat un referat cu titlul „Cadrul intern şi internaţinal favorabil Unirii Principatelor Române“. Apoi, eleva Bojuc Miruna, din clasa a VIII-a B, a prezentat referatul numit „Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza“. Elevele au fost îndrumate de directorul adjunct Şepeţan Ioan.
Programul a continuat cu un şir de cântecele patriotice interpretate de cele mai frumoase voci ale şcolii. Astfel, Pintye Ramona, din clasa a VII-a A, a interpretat „Hai să-ntindem hora mare!“; Pop Ariana, din clasa a V-a A, ne-a încântat cu „Noi suntem români“, Tămaş Georgiana, din clasa a III-a A, a prezentat piesa „Aşa-i românul“, iar eleva Mureşan Iulia, din clasa a VI-a C, ne-a încântat cu „Transilvanie frumoasă“. Elevele au fost acompaniate la orgă de profesorul Pusta Ciprian.
La rândul său, corul şcolii a intonat „Treceţi, batalioane române, Carpaţii!“, iar apoi elevii clasei a VII-a A, îndrumaţi de profesoara Carmen Pop, au dat viaţă personajelor din cunoscuta operă „Moş Ion Roată şi Unirea“, scrisă de Ion Creangă. Textul original a fost adaptat scenei, iar elevii au purtat costume populare, recreând atmosfera unor vremuri apuse.
Programul a cuprins şi un moment de muzică instrumentală. Violoniştii şcolii, Turc Rareş şi Farcău Mario, din clasa a V-a A, alături Cristuţiu Casian, elev al clasei a VII-a B, care stăpâneşte taragotul, au prezentat varianta instrumentală a cântecului „Doamne, ocroteşte-i pe români!“
Activitatea dedicată Unirii Principatelor Române s-a încheiat cu „Hora Unirii“, interpretată de corul şcolii, prilej cu care elevii s-au prins în horă alături de dascăli.
Informaţiile ne-au fost transmise de profesoara Carmen Pop.
Fii primul care comentează