Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Universalia. Lecturi de vacanta

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=4054]

Anatole France: “Insula Pinguinilor”

Va recomandam in randurile ce urmeaza, cateva carti potrivite pentru aceasta perioada, scrise de mari nume ale literaturii universale. Volume care presupun la meditatie, dar scrise intr-un limbaj relaxant, accesibil oricui in acelasi timp.

Cartea “Insula Pinguinilor” este un roman al celebrului scriitor francez Anatole France (1844-1924). O satira a moravurilor societatii fraceze, care se potriveste, in subsidiar, oricarei civilizatii omenesti, ironizand politica, cultura sau superstitiile de orice fel: “Viata unui popor nu e decat un sir de nenorociri, de crime si de nebunii, lucru adevarat pentru natiunea pinguina, ca si pentru toate natiunile…” Un misionar crestin ajunge, pacalit de Diavol, pe o insula acoperita de gheturi, si avand o vedere foarte proasta, ii confunda pe pinguini cu niste pagani ce trebuie crestinati. Acestia trec prin marile migrati, prin Evul Mediu eroic, prin Renastere si cunosc epoca moderna, tehnologica; civilizatia lor ultra industriala e distrusa, pana la urma, de o campanie terorista si totul porneste de la capat. Romanul este o critica a naturii umane; morala, obiceiurile si legile omenesti sunt temele satirizate in aceasta carte. Volumul aparut sub egida “Jurnalului National”. Se gaseste atat la librarii cat si la chioscurile de ziare.

Michael Ondaatje: “Pacientul englez”

Un alt roman, demn de lecturat in vacanta este “Pacientul englez”, scris de scriitorul nascut intr-o familie din Sri-Lanka, in care se suprapun origini olandeze, singaleze, portugheze si tamile. Romanul a fost publicat in 2000 si s-a bucurat de o apreciere enorma in randul criticii literare a secolului tracut.

Cartea este povestea Hanei, o infirmiera care, spre sfarsitul razboiului, in 1945, se retrage in Italia, aducand cu ea un bolnav amnezic si desfigurat de arsuri in urma prabusirii avionului. Aici, un italian, care cunoste indeaproape identitatea pacientului, il determina sa-si rememoreze trecutul marcat de povestea unei iubiri imposibile si a unui destin teribil. Cartea a primit prestigiosul Booker Prize, iar ecranizarea lui in 1996, a dus la castigarea a nu mai putin de 40 de premii, inclusiv 9 premii Oscar. A aparut sub egida Editurii “Univers” din Bucuresti.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns